TEMA DEL DIA
Portada 19/10/2014

Els tècnics d'APAEMA denuncien un "error massiu" en el mapa de parcel·les d'agricultura ecològica

L'associació d'agricultors ecològics adverteix que denunciarà la Conselleria si qualque finca se'n veu afectada

C.r.
2 min
/JAUME LLINÀS

PalmaMembres de l'Associació de la producció agrària ecològica de Mallorca (APAEMA) denuncien "errors massius" en el mapa que recull les parcel·les que, a Balears, estan inscrites com a superfícies dedicades a l'agricultura ecològica. Són nombrosos els pagesos que, en els darrers deu dies, han alertat APAEMA que la seva parcel·la no es troba en el mapa, a la vegada que han manifestat la seva preocupació perquè és precisament aquest mapa el que es fa servir per evitar les fumigacions amb Dimilín (diflubenzuron) sobre les finques amb producció ecològica, com s'hi havia compromès la Conselleria de Biel Company. Les parcel·les no registrades en el mapa podrien ser més d'un miler i molts de milers les hectàrees que han quedat fora de la cartografia.

De moment, el Servei Forestal ja ha reconegut l'error i s'ha compromès a fer públic un nou mapa, cosa que de moment encara no ha fet, deu dies després de començar les fumigacions. APAEMA denuncia que "

La cartografia del projecte de fumigacions mostra errors massius/APAEMA

Segons APAEMA, aquests

Falta de transparència

Des d'APAEMA, el tècnic Nofre Fullana denuncia la "falta de transparència" amb què s'ha fet aquesta iniciativa, contra la qual hi estan el GOB, ecologistes, associacions d'agricultors ecològics, apicultors i alguns ajuntaments de les Illes.

Segons Nofre Fullana, "una cartografia errònia afegeix perill sobre les terres que cultivam i fa que les possibilitats d'esquitxar-nos siguin màximes. La Conselleria està posant en risc màxim no només l'ecologia, sinó també el segell d'agricultura ecològica que tenen els nostres productes". El fet és que si el Consell Balear de Producció Agrària Ecològica, entitat reguladora, detecta que qualque producte està afectat per diflubenzuron, a més d'imposar una sanció, a la producció li suposaria la retirada del segell ecològic durant dos anys. Nofre Fullana adverteix que "des d'Apaema demanarem per via legal responsabilitats a la Conselleria en cas que una finca ecològica se'n vegi afectada".

Amb unes 30.000 parcel·les d'agricultura ecològica inscrites, Balears és la segona comunitat autònoma, després d'Andalusia, amb més superfície dedicada a la producció ecològica. Des del 9 d'octubre passat, dia que la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori començà la campanya de fumigació massiva dels pinars de les Illes amb Dimilín (diflubenzuron) per atacar la processionària, han estat nombroses les associacions que han denunciat que el producte i el sistema aeri que es fa servir afebleixen l'ecosistema, que contradiuen la normativa europea i que poden afectar un bon nombre d'espècies.

S'ha de recordar que la normativa europea prohibeix les fumigacions aèries, amb excepcions en casos especials. De fet, només les permet quan la lluita contra una plaga no es pugui fer amb altres mitjans des de terra. En tot cas, recomana utilitzar els productes menys tòxics possible. Per poder dur a terme el pla amb Dimilín, la Conselleria ha necessitat una autorització excepcional del Ministeri de Medi Ambient, que li dóna permís per fumigar amb aquest producte fins al 17 de novembre.

stats