CRISI INTERNA

Génova fa botar Gijón com a número quatre del PP balear al Congrés

La decisió suposa una desautorització als populars de les Illes, que aquest dimarts han ratificat les llistes amb ell inclòs

El Comitè Electoral Nacional del PP ha vetat el regidor de Palma i diputat, Álvaro Gijón, i l'ha fet botar com a número quatre de la llista del PP al Congrés dels Diputats per Balears. La decisió s'ha comunicat a la direcció del partit a les Illes, que aquest dimarts ha ratificat i ha enviat a Madrid la proposta de candidatura en la qual figurava Gijón com a número quatre. El Comitè Electoral de Génova, que s'ha reunit aquest dimarts, és qui pren la decisió final. Aquest òrgan no ha fet públics els motius pels quals ha fet desaparèixer Gijón de la llista, una decisió que suposa una desautorització en tota regla cap a la direcció de Balears.

El president del PP balear, Miquel Vidal, que ha conegut aquest dimarts la decisió de Madrid, ha admès que no ha entès els motius que han duit Génova a expulsar Gijón de la candidatura i ha anunciat que en demanaria explicacions. Vidal ha recordat que els candidats s'elegiren fruit d'una decisió “democràtica”, però també ha reconegut que el Comitè Electoral Nacional del PP és l'òrgan competent per aprovar les candidatures.

No només Vidal ha estat desautoritzat. També el Comitè Insular del PP de Mallorca, format per 164 membres, que varen elegir els candidats, i la Junta Regional del PP balear, amb 350 membres, que aquest dimarts han ratificat la proposta de candidatura.

Malgrat que la decisió de fer caure Gijón de les llistes l'ha presa Génova, abans ja hi havia membres del sector crític del partit que havien qüestionat la presència del diputat i regidor en la candidatura que lidera l'exbatle de Palma, Mateu Isern. Fins i tot arribaren a dir que si Gijón volia anar a la llista havia de dimitir dels seus càrrecs. Isern, però, ha defensat públicament la presència de Gijón en la seva candidatura.

Gijón es va enfrontar dimecres passat a Isern per liderar la candidatura del PP al Congrés i va perdre clarament en la votació que va fer la Junta Insular del PP de Mallorca. En aquesta reunió es va acordar que el segon més votat passàs a ocupar el número quatre de la candidatura, perquè el segon lloc de la llista correspon a Eivissa i el tercer a Menorca. I aquesta és la proposta que aquest dimarts ha aprovat el Comitè Electoral del PP balear, ha ratificat el Comitè Regional del PP balear i s'ha enviat a Génova, que és qui l'ha modificat.

Sense que s'hagin explicat els motius de Madrid, no s'acaba d'entendre la decisió, sobretot perquè el número quatre no és ara per ara una posició de sortida en un context en què les enquestes només donen tres diputats al PP balear, que en aquest moment en té cinc. La caiguda de Gijón obliga a fer córrer la llista del PP al Congrés per Balears. El seu lloc l'ocuparà Maria de la O Ares, que fins ara havia estat diputada, i tancarà la candidatura Pedro Álvarez, que era suplent. En el segon lloc es manté l'exconseller d'Hisenda Josep Vicent Marí, i en el tercer, l'exbatlessa de Maó Àgueda Reynés.