Els reis belgues rebutgen la paga de 2.500 euros diaris per a la seva filla

Elisabet dels belgues, que farà 18 anys a l'octubre, estudia actualment al Regne Unit

Els reis Felip i Matilde dels belgues volen que la seva filla Elisabet no tingui els diners com una possibilitat de distracció mentre estudia al Regne Unit. Segons diversos mitjans del país, els monarques han decidit retardar l'accés de la jove a la dotació estatal que li correspon a partir del dia en què farà 18 anys, a finals d'octubre. Es calcula que la dotació és de 2.500 euros diaris.

La dotació no es dona a canvi de res, ja que també implica obligacions per a qui la rep, com ara formar part d'activitats oficials. Tot i això, va acompanyada d'altres prebendes com un habitatge, comptar amb un equip de col·laboradors propis i posar en marxa una agenda oficial per justificar les despeses. Entre els motius per suspendre el cobrament d'aquesta renda hi ha també el fet que la jove, quan acabi els seus estudis superiors, també anirà a l'estranger per rebre instrucció militar, cosa que faria impracticable portar a terme les obligacions que implica la paga de l'estat.

Actualment, la jove –hereva del tron belga per ser la primogènita– estudia al UWC Atlantic College de Gal·les, on ja van estudiar monarques com la reina Sofia de Grècia o el príncep Carles d'Anglaterra. Situat a uns 26 quilòmetres de la capital, Cardiff, i construït al segle XII, es tracta d'un castell medieval que es basa en el mètode educatiu del professor alemany d'origen jueu Kurt Hahn. El seu mètode educatiu s'inspira en el pensament de Plató i intenta transmetre'ls uns valors de manera prou profunda perquè resisteixin al llarg de la seva vida.

Aquest elevat salari que no percebrà l'hereva belga ha fet que se l'hagi comparat amb Amàlia d'Orange, l'hereva del tron dels Països Baixos. La filla de Guillem dels Països Baixos i de la seva dona, Màxima, està previst que en cobri 4.100 diaris el 2021. Aquesta xifra inclou 263.000 euros per a les seves necessitats personals i la resta per a les despeses de representació, seguretat, oficines, etc.