Vida regalada

Per la porta de servei

"És molt difícil trobar persones no caucàsiques en l’univers pijo"

Perquè una persona racialitzada, servei a banda, per descomptat (“ Samira lleva tantos años con nosotros que es como de la familia”), entri en una casa bona per dinar o sopar amb els senyors i s’assegui, per tant, a la taula del menjador principal i no la serveixi, la taula (“  uando empezó con nosostros Peté tenía tres años, o sea que figúrate, nos quiere un montón”), ha de ser Barack Obama o el rei Baltasar.

És molt difícil trobar persones no caucàsiques en l’univers pijo. Per aconseguir que et considerin un d’ells t’hi has d’esforçar molt: haver sigut secretari general de les Nacions Unides i premi Nobel, cònsol d’una excolònia o, directament, emperador del Japó, és a dir, una divinitat. No es coneixen gaires casos de persones negres, posem per cas, que hagin creuat el llindar de la porta principal ni dels clubs ni de cap dels xalets de la Cerdanya, i mira que n’hi ha (de negres i de xalets). Una altra cosa és que els hagin deixat entrar per la porta de servei a entregar algun paquet o perquè són experts en retallar la gespa (la gespa, sí, sempre la gespa!) del camp de golf o aquella de verd més intens que voreja les piscines, o perquè vinguin a tocar jazz amb una trompeta o el caixó flamenc en una verbena estiuenca en què elles estrenen vestit de Missoni i ells calcen mocassins sense mitjons i camisa amb les inicials brodades, oberta de manera que s’endevina la cadena d’or de la qual penja la medalleta de la primera comunió juntament amb una creu, també d’or, prova inequívoca d’haver assistit, no fa gaire, a un “ retiro espiritual ”.

Una de les converses més recurrents de les senyores mentre berenen al porxo (“Mira, amb una rebequeta s’aguanta fins a principis d’octubre”) és aquella que mantenen per decidir si les sud-americanes -així, en general- són més o menys gandules que les mores -així també, a la brava-, per concloure: “ Sin duda, las más trabajadoras y discretas son las filipinas. Cariño, ¿me acercas otro volován, por favor, que están riquísimos? ¿Quién los ha hecho?

-Samira.

El + vist

El + comentat