La futura reina dels belgues celebra els 18 anys aplaudint els ecologistes

En el seu discurs des del Saló del Tron del Palau Reial, ha aplaudit els joves que es manifesten

La princesa Elisabet de Barbant, filla dels reis Felip i Matilde de Bèlgica i hereva al tron d'aquesta monarquia europea, ha celebrat avui al matí la seva majoria d'edat al costat del govern en ple. "Passo la barrera dels 18 anys amb optimisme. Encara tinc molt per aprendre, vull aplicar-me en els pròxims anys. Vull intentar comprendre millor el món. El país podrà comptar amb mi", ha dit la princesa en una solemne cerimònia amb la presència dels seus pares, visiblement emocionats i agafats de la mà, tal com recull l'agència Efe.

La primogènita dels quatre germans dels reis de Bèlgica, primera en la línia de successió al tron d'un país en què el cap d'estat és hereditari des del 1831, ha pronunciat aquestes paraules durant una cerimònia a la Sala del Tron del Palau Reial, que ha aplaudit durant una llarga estona la seva intervenció. "Agraeixo als joves que acaben de parlar els seus missatges bonics plens de lucidesa i saviesa, comparteixo les seves preocupacions pel clima, tinc fe en el futur", ha afegit la futura reina dels belgues, en un gest de complicitat a l'onada de manifestacions ecologistes juvenils que han desfilat pels carrers del país últimament.

Elisabet és la primera hereva al tron de Bèlgica educada en neerlandès, tot i que també domina el francès i l'alemany –idiomes oficials a Bèlgica–, a més de l'anglès. És germana dels prínceps Gabriel (nascut el 2003) i Manel (2005) i de la princesa Elionor de Bèlgica (2008). A la cerimònia per la seva majoria d'edat, la neta d'Albert II ha estat acompanyada per alguns dels que han sigut els seus professors i també per 80 joves de diferents punts de Bèlgica nascuts el seu mateix any.

A banda de la princesa, durant l'acte ha pres la paraula el rei Felip dels belgues, de 59 anys i cap de l'estat des de l'abdicació el 2013 d'Albert II, present a l'acte al costat de la seva dona, Paola. "La teva mare i jo estem molt contents de tenir-te com a filla. Estem orgullosos de tu i de la manera com et prens la vida. No tinguis por d'avançar i de superar tots els reptes. Són ocasions de trobades més profundes amb un mateix. Brilles, tens qualitat", li ha dit el seu pare.

Ha animat la celebració l'artista Blanche, representant de Bèlgica al Festival d'Eurovisió del 2017, que ha acabat entonant un Moltes felicitats que ha fet plorar la reina Matilde. L'absència més notable en la cerimònia oficial ha sigut la del president de la regió de Flandes, el nacionalista Jean Jambon. Sí que hi ha assistit, però, el seu homòleg de Valònia, Elio Di Rupo.

El + vist

El + comentat