Gent 19/04/2021

Elisabet II estudia deixar Buckingham i convertir Windsor en la seva residència habitual

Després de la mort del seu marit, que hi és enterrat, la reina voldria reservar Buckingham només per als esdeveniments oficials

3 min
Elisabet II busca ‘community manager’

BarcelonaLa reina Elisabet II passarà cada vegada menys temps al Palau de Buckingham perquè vol convertir el castell de Windsor en la seva residència principal per ser més prop del seu difunt marit, el príncep Felip d'Edimburg, que hi és enterrat. La parella, casada des de feia 73 anys, havia estat aïllada al castell durant tota la pandèmia i el duc d’Edimburg hi va morir pacíficament als 99 anys. Aquest temps que hi van passar junts va fer que sigui un lloc on ella se senti més a gust, publica The Mirror. Tot i que el Palau de Buckingham està en procés de reforma amb un cost previst de 369 milions de lliures esterlines, i serà el principal lloc de treball de la reina, és poc probable que sigui la seva residència principal, assegura l'esmentat mitjà britànic. De fet, segons fonts de palau, "el gest més amable que se li pot permetre a la reina ara mateix és deixar que visqui allà on se senti més còmoda". De fet, la seva presència a Windsor no ha parat de guanyar importància amb el temps. Per exemple, el 2006, quan va fer 80 anys, ja va començar a ser-hi més present.

Tot i que la seva residència preferida sempre ha sigut el castell escocès de Balmoral, Windsor pot complir la doble funció de residència tranquil·la i apartada del brogit de Londres, però al mateix temps és a prop de la capital per a esdeveniments oficials, perquè és a Buckingham –on fins a la pandèmia residia de dilluns a dijous– on tenen lloc. De fet, Windsor també és on aquest cap de setmana han celebrat el funeral del duc d'Edimburg, a la capella de Sant Jordi, dins el recinte, on també va ser dipositat el fèretre de manera ocasional. Tot i això, quan la reina mori el duc d’Edimburg serà traslladat a la capella commemorativa del rei Jordi VI de l’església gòtica –dins el mateix castell– per anar al costat de la seva dona.

La bombolla de la reina

Tot aquest vincle no impedeix que el Palau de Buckingham continuï sent el lloc de treball principal de la reina, que continua en actiu malgrat que aquest dimecres farà 95 anys. No obstant això, a ningú se li escapa que aquest semiretir a Windsor i les obres de Buckingham poden indicar un principi de transició cap al seu fill, el príncep Carles, hereu del tron britànic. Actualment, la reina viu en una bombolla de 22 membres del personal, un grup conegut com a HMS Bubble. De fet, aquesta bombolla d'ajudants més pròxims han sigut una font de contacte humà per a ella durant tota la pandèmia, un llarg període en què no ha pogut veure la seva família durant setmanes. Entre aquest grup selecte de personal hi ha la seva vestidora sènior, Angela Kelly, i el secretari privat de la monarca, Sir Edward Young.

El castell de Windsor

El vicealmirall Sir Tony Johnstone-Burt, que ocupa un lloc elevat dins l'organització de palau, ha explicat sobre aquest grup: "Hi ha 22 funcionaris de la casa reial dins la HMS Bubble, i em va semblar que la nostra situació no era diferent de la meva vida anterior a la Royal Navy durant un llarg desplegament a l'estranger". "De fet –ha afegit–, els reptes als quals ens enfrontem, ja sigui d'aïllar-nos sols a casa, o amb la nostra família i famílies properes, tenen paral·lelismes amb ser al mar, fora de casa, durant molts mesos, i haver de fer front a una sensació de descol·locació, ansietat i incertesa".

stats