L’‘enfant terrible’ Gaultier diu adeu a l’alta costura

Anuncia per sorpresa que el 22 de gener farà una última desfilada

Un missatge a Instagram, amb el punt divertit habitual, li ha servit a Jean Paul Gaultier per avisar la concurrència que la pròxima desfilada d’alta costura, que s’ha de celebrar aquest 22 de gener, serà l’última que dedicarà a l’alta costura. Fent veure que trucava a un amic, deia: “Hola, soc Jean Paul Gaultier i volia convidar-te a la celebració dels meus 50 anys en el món de la moda, al Théâtre du Châtelet, el 22 de gener. Vens? Serà tota una festa, amb molts dels meus amics i ens hi quedarem fins tard. Serà la meva última desfilada d’alta costura, la meva última desfilada de Gaultier París. Has de venir, no t’ho pots perdre. Però, però, però... espera, perquè Gaultier París seguirà. L’alta costura, seguirà. Tinc un nou concepte. Continuarà”.

Des que va començar a treballar com a assistent de Pierre Cardin l’any 1970, l’ascensió de Gaultier va ser fulgurant. L’esclat de moda dels vuitanta, lligat al desacomplexament sexual, el va trobar reivindicant la cultura queer. Seves són les icòniques cotilles amb sostenidors cònics que va popularitzar Madonna al Blonde Ambition Tour (i, després, al Confessions Tour). I seva va ser la valentia d’introduir a les passarel·les de l’alta costura models atípics, tatuats, amb pírcings, invertint els rols de gènere habituals, amb formes no canòniques fins aleshores a la moda... El món dels freaks i del grotesque ha sigut una constant a la seva obra.

Una de les muses del dissenyador, Rossy de Palma, s’ha apressat a saludar el mestre, de 67 anys, amb el missatge: “Sempre increïble, el meu estimat Jean Paul Gaultier. Quins records més bonics”. L’actriu, juntament amb la pin-up Dita von Teese, va protagonitzar l’obra teatral i de cabaret Fashion Freak Show, que es va estrenar a París el 2018.

El + vist

El + comentat