El govern de Mèxic acusa Carolina Herrera de copiar les seves creacions a comunitats indígenes del país

L'executiu, que no descarta accions legals, ja ha demanat explicacions a la firma

El govern de Mèxic va dir aquest dimecres que en l'última col·lecció de la firma Carolina Herrera –la Resort 2020– no hi ha una inspiració basada en el país, sinó una còpia, i que el millor homenatge per a una cultura és tenir-la en compte i no executar decisions unilaterals. La secretària de Cultura de Mèxic, Alejandra Frausto, va dir en una entrevista a Efe que esperen una resposta institucional de la firma de moda i que el primer que volen saber és si hi va haver alguna participació de les comunitats indígenes 'copiades', perquè no apareix cap nom a la col·lecció.

"Volem saber si hi va haver alguna intervenció, participació i acceptació de les comunitats. Si van ser part del desenvolupament d'aquesta col·lecció i si n'han sortit beneficiades en algun aspecte", va dir Frausto. La funcionària va indicar que Mèxic reconeix tot aquest bagatge de cultura i expressions com un art i afirma que parlen "d'artistes i dissenyadors tradicionals". "Ens interessa saber si això va ser una col·laboració perquè no trobem el nom de cap d'ells ni tampoc de comunitats i volem saber si van treballar amb les comunitats perquè no en trobem cap referència dins de la col·lecció", va afegir abans de concloure que citar aquestes referències és "un principi que s'ha de complir" i que estan apel·lant a "aquest principi ètic".

Fraustro va assenyalar que els elements trobats a la col·lecció de manera pura i clara "no són elements d'inspiració sinó idèntics a com es representen en aquests grups culturals", cosa que convertiria la col·lecció en un cas d'"apropiació cultural", terme que ella mateixa ha fet servir. Unes hores abans, Frausto havia enviat una carta a la marca, a la qual sol·licita una explicació per l'ús de dissenys i brodats de pobles originaris mexicans. La posició governamental no és una acusació directa, sinó que, davant del dubte, volen primer preguntar a la marca per conèixer el procés de creació de la col·lecció Resort 2020, signada pel nord-americà Wes Gordon, director creatiu actual de la firma.

Gordon ja ha assegurat que les peces rendeixen un homenatge a la "riquesa cultural mexicana". "La meva admiració per la feina artesanal a través dels meus viatges a Mèxic ha anat creixent amb els anys. Amb aquesta nova col·lecció he intentat posar en valor aquest magnífic patrimoni cultural", va afegir el creador.

Frausto va dir que coneixia aquest comunicat, però va precisar que el govern mexicà "no ha rebut una resposta a la carta que va enviar" i que "espera una resposta puntual perquè el millor homenatge que se li pot fer a una cultura és tenir-la en compte". Sobre una possible demanda, la funcionària va dir que primer esperaran la resposta i després hauran d'explorar les següents accions i eines de la mà de les comunitats afectades. Va dir que esperen que les comunitats hagin estat partícips del procés, "en el mateix desenvolupament d'un element com aquest, a més de ser beneficiades d'una possibilitat comercial bastant més àmplia i a la qual les comunitats no tenen accés".

La nova col·lecció de Carolina Herrera s'inspira "en unes alegres i acolorides vacances llatines, l'alba de Tulum, les onades en José Ignacio, ballar a Buenos Aires o els colors de Cartagena", explica una nota de premsa de la signatura. Un dels models qüestionats és un vestit blanc llarg amb vistosos brodats d'animals i flors que Frausto assenyala que provenen de la comunitat de Tenango de Doria (a l'estat d'Hidalgo).

Altres peces qüestionades són uns vestits per sobre del genoll amb vistoses flors brodades com les que es fan a la regió d'Istmo de Tehuantepec, a Oaxaca. El tercer cas és el d'alguns vestits amb el típic sarape de Saltillo (de Coahuila) que els indígenes utilitzen per confeccionar peces d'abric com ara ponxos o mantes.

Més continguts de