Gent 04/06/2019

Messi finançarà durant dos anys una investigació de leucèmia infantil

El davanter blaugrana ha firmat un acord amb la fundació del tenor Josep Carreras

Ara
2 min
Leo Messi a la sala de premsa de la ciutat esportiva acompanyat de Gerard Piqué.

BarcelonaEl tenor Josep Carreras i el futbolista Leo Messi han firmat un acord de col·laboració a través del qual la fundació de l'astre argentí finançarà durant dos anys un projecte d'investigació sobre una leucèmia infantil poc comuna. L'acord firmat per la Fundació Josep Carreras i la Fundació Leo Messi, tal com informa Efe, donarà suport al projecte 'Cap nen amb leucèmia', dedicat a investigar un tipus de leucèmia infantil poc freqüent i de mal pronòstic, que afecta, sobretot, nens menors d'un any.

La leucèmia limfoblàstica aguda de tipus B és el càncer infantil més freqüent, suposa un terç dels càncers en nens i té habitualment un pronòstic de curació favorable, superior al 85%. No obstant això, la leucèmia limfoblàstica aguda pro B del lactant amb translocació t (4; 11) (MLL-AF4 +) és un tipus molt poc freqüent que es diagnostica especialment en menors d'1 any.

Segons la Fundació Carreras, aquest tipus de leucèmia afecta uns 6 nens a l'any a Espanya, gairebé sempre amb un pronòstic fatal, i, encara que se'n desconeixen les causes, acostuma a desenvolupar-se amb una expansió de la malaltia cap al sistema nerviós, per la qual cosa el percentatge de curació és baix. El grup del doctor Pablo Menéndez, de l'Institut d'Investigació contra la Leucèmia Josep Carreras - Campus Clínic (UB), és qui du a terme la investigació sobre aquest tipus de leucèmia i l'equip beneficiari de les aportacions de la Fundació Messi, que finançarà aquest projecte durant dos anys.

El tenor Josep Carreras

El laboratori de Menéndez és líder internacional en la investigació de l'etiologia i la patogènesi de les leucèmies limfoides agudes del lactant i forma part de diferents consorcis europeus. Aquest any el grup ha desenvolupat models preclínics de la malaltia i ha caracteritzat el dany genètic en aquests pacients mitjançant un estudi de seqüenciació completa del genoma en 124 nadons malalts tractats amb el mateix protocol clínic.

Segons la Fundació Carreras, aquestes dades han confirmat que aquest tipus de leucèmia és un tumor de desenvolupament, com posa de manifest la silenciosa càrrega mutacional en aquests nens que gairebé no presenten mutacions recurrents. L'agressivitat i la curta latència d'una malaltia associada a l'absència de mutacions ha fet que l'equip d'investigadors estudiï més enllà del dany genètic i se centri en alteracions epigenètiques.

stats