Monarquia britànica

El príncep Enric ja no és resident del Regne Unit

El canvi de residència podria suposar un benefici legal i de seguretat per al duc de Sussex i la seva família

2 min
El príncep Enric als Jocs Invictus de novembre 2023

BarcelonaEl fill del rei del Regne Unit ha decidit renunciar a la seva residència britànica. D'aquesta manera, el príncep Enric només és ja resident als Estats Units, on viu amb la seva dona, Meghan Markle, i els dos fills que tenen en comú. Aquesta és la informació que ha pogut obtenir el mitjà nord-americà TMZ després que tingués accés a les còpies dels documents que Enric va donar a la Companies House, el registre mercantil que es fa càrrec de l'organització sense ànim de lucre d'Enric, Travalyst, centrada a fer més sostenibles els viatges turístics.

Aquest moviment legal podria suposar la millora de la situació de dos fronts que Enric té oberts. D'una banda, el fill del rei d'Anglaterra va interposar diferents demandes als mitjans de comunicació del magnat Rupert Murdoch, per haver vulnerat la seva privacitat i la de la seva família. Si bé a hores d'ara tot indica que el duc de Sussex té poques opcions de guanyar el cas, el fet de ser resident estatunidenc li podria suposar algun benefici judicial. La situació no és gaire esperançadora tenint en compte la jurisprudència que va crear Hugh Grant amb la denúncia per un cas similar a Murdoch i que va acabar amb l'acceptació d'un pacte econòmic sense la celebració del judici, fet pel qual Grant va quedar decebut per no poder "exposar totes les al·legacions davant dels tribunals".

D'altra banda, el fet que la Corona li denegués la seguretat reial després que ell renunciés a les responsabilitats reials i al seu vincle amb la família, ha causat que ni Enric ni Meghan puguin gaudir de cap protecció quan trepitgen el territori britànic. Una mostra de la contundència d'aquesta decisió la van tenir quan Enric va demanar protecció policial per a la celebració dels Jocs Invictus –un torneig fundat per ell mateix i que tindrà lloc el 8 de maig– i la petició li va ser denegada. Amb el canvi de residència, Enric podria tenir més fàcil aconseguir el seu propi cos de seguretat en les ocasions que hagués de visitar el Regne Unit.

Implicacions econòmiques

El fet que s'hagi acceptat que Enric sigui resident dels Estats Units indica que el volum econòmic principal molt probablement també ha estat traslladat de país, ja que per bé que es resideixi en un altre territori, si el gruix del patrimoni segueix estant al país de l'antiga residència, al Regne Unit en el cas d'Enric, no es pot aprovar el canvi de residència. Així doncs, la mansió de Montecito, a Los Angeles, es consolida com el domicili estable i oficial dels ducs de Sussex i els seus fills.

stats