Gent 05/02/2022

Un pintor alacantí, escollit per retratar la futura reina danesa

Jesús Herrera celebra la "llibertat total" que li ha donat la casa reial danesa, la qual qualifica de "molt oberta"

2 min
El retrat de la princesa Mary de Dinamarca, pintat per l'alacantí Jesús Herrera

BarcelonaEl pintor alacantí Jesús Herrera, establert a Dinamarca des del 2016, ha sigut l'encarregat de retratar per al seu 50è aniversari la princesa hereva danesa Mary, en un quadre revelat a l'inaugurar-se una mostra al Museu d'Història Nacional del castell de Frederiksborg (a Hillerød , al nord de Copenhaguen). La considerada galeria nacional de retrats d'aquest país ha obert una exposició dedicada a la figura de la dona del príncep Frederic, hereu a la Corona danesa, que té com a principal reclam el nou retrat. Herrera, nascut al poble alacantí de Petrer el 1976, va guanyar el 2017 el prestigiós premi de retrats de la Fundació Carlsberg, al qual concorrien 1.200 artistes, i va protagonitzar dos anys després una exposició exitosa per encàrrec del Museu d'Història Nacional de Dinamarca.

Jesús Herrera, autor del retrat

"Van proposar el meu nom, vaig fer una entrevista amb la princesa i em van triar. Crec que els va agradar l'equilibri entre contemporani i realista que proposava", explica a Efe el pintor, format artísticament sobretot a València i a Itàlia. Herrera admet que al principi va sentir "responsabilitat" per la naturalesa de l'encàrrec de pintar la futura reina consort del país escandinau, però que es va anar diluint quan es va ficar en el projecte, que li ha costat un any i que volia tenir "molt lligat" per fer una obra "amb entitat". "M'han donat llibertat total, ha sigut la feina perfecta", assenyala l'artista, que ressalta que la casa reial danesa ha estat "molt oberta" a totes les seves propostes i que tant la institució com la princesa l'hi han posat "molt fàcil".

El moment de la presentació oficial del quadre

El retrat mostra la princesa de perfil, asseguda a la seva oficina de palau, mirant en direcció a la llum que entra a l'habitació i que projecta una ombra a la paret de darrere seu. "Volia fer una cosa minimalista, molt estable, senzilla. Volia que fos molt harmònic, molt nòrdic, molt elegant, però alhora dinàmic, que l'arquitectura no pogués amb la figura", afirma Herrera. L'elecció de la cadira, per exemple, li va portar diverses setmanes, fins que va trobar un model del 1956 en una botiga de Copenhaguen que s'ajustava a les seves pretensions artístiques. L'elecció de la planta, l'ombra de la qual apareix projectada a la paret, tampoc és casual: un eucaliptus, d'origen australià, com la princesa, que es va casar el 2004 amb Frederic, amb qui té quatre fills.

Herrera ja ha establert de manera definitiva la seva base artística a Dinamarca i té un estudi permanent a Copenhaguen. Després de l'aturada provocada per la pandèmia de coronavirus i del temps dedicat al retrat, el procés creatiu del qual serà objecte d'una exposició posterior al mateix museu, els seus pròxims plans passen per una mostra ajornada al seu dia a València i per reprendre diversos projectes a l'Amèrica Llatina.

La família reial danesa després de la inauguració
stats