Gent 19/06/2019

El rei Felip celebra el cinquè aniversari al tron donant 41 medalles al Mèrit Civil

Només dues de les condecoracions s'han atorgat a catalans

Ara
3 min
El rei Felip VI el cinquè aniversari de la seva proclamació

BarcelonaFelip VI ha commemorat aquest dimecres els seus cinc anys de regnat amb un acte amb ciutadans de tots els territoris de l'Estat en què ha apel·lat a la "via de la convivència" i ha reafirmat el seu compromís de servei amb el conjunt dels espanyols i la seva confiança en un "destí col·lectiu en democràcia i llibertat". El rei, al costat de Letícia, la princesa Elionor i la infanta Sofia, ha presidit al Saló de Columnes del Palau Reial el lliurament de l'Orde del Mèrit Civil a 41 persones considerades un exemple en la seva feina quotidiana. A l'acte hi han assistit el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el ministre d'Exteriors, Josep Borrell.

Segons Efe, entre les persones distingides hi havia la mestressa de casa valenciana de 107 anys Clotilde Veniel, una missionera madrilenya, una persona que ha donat sang 161 vegades, un apicultor, una formatgera i un pessebrista. Els reis han volgut fer coincidir l'entrega d'aquestes condecoracions amb el dia que es complia un lustre del seu regnat. Un acte que arribava l'endemà que Felip VI es reunís amb els quatre expresidents del govern espanyol que queden vius al Palacio de la Quinta al Pardo.

Les persones condecorades avui són, segons ha dit el monarca espanyol, les que mostren el "camí de la convivència". El rei no ha fet referència explícita en cap moment a assumptes com la crisi política de l'Estat amb Catalunya. L'exemple dels condecorats l'ha portat a afirmar que demostren que Espanya és un gran país, capaç de superar les adversitats, avançar i progressar.

Després de l'acte, hi ha hagut una foto de família a la qual s'han sumat diversos estudiants de 6è del Colegio Infanta Leonor que tenen la mateixa edat que la infanta Sofia, i els reis han protagonitzat una recepció amb els condecorats i han conversat amb tots ells.

Entre els condecorats hi ha dos veïns de la localitat mallorquina de Sant Llorenç, un funcionari i un ferrer, que van auxiliar una família holandesa atrapada en les riuades que hi va haver l'octubre del 2018, que van provocar la mort de 13 persones.

A banda de Clotilde Veniel, un altre dels veterans ha sigut el sevillà Eugenio Baisón, de 71 anys, reconegut per haver donat sang 161 vegades i que va ser pare recentment, i que ara es dedica a fer xerrades als instituts i conscienciar els estudiants de la importància de les donacions.

La princesa Elionor saludant una de les persones condecorades

Entre els guardonats hi ha hagut representants de l'àmbit cultural, entre els quals un pessebrista, una directora de museu, un músic, un bibliotecari i un restaurador. També de l'àmbit rural, amb una formatgera asturiana, un capatàs de quadrilla forestal, un apicultor i la gerent d'un celler ecològic, a més d'un vigilant de la Fundació Os Bru i un mariner.

Hi ha hagut dos representants catalans, tots dos de Barcelona, un metge i un arquitecte paraplègic, mentre que del País Basc s'ha condecorat un matrimoni de Vitòria que ha acollit nens abandonats i un directiu d'una empresa que fabrica panys. La que ha vingut de més lluny ha sigut la missionera madrilenya Mónica de Juan, que ajuda en una escola a Cité Soleil, el suburbi més pobre d'Haití i que la reina Letícia va visitar el maig del 2018.

Com ja va passar el 2015, quan Felip VI va atorgar les seves primeres condecoracions, hi ha hagut dos ciutadans estrangers: l'enginyer elèctric búlgar Jivko Vassilev i l'esportista brasilera Daniella da Silva, de l'equip de voleibol Haro Rioja Voley.

stats