L'OBSERVATORI

La gestió de l'estalvi

L'equip de govern de Mateu Isern treu més pit de les coses que no ha fet que de les que ha fet

L'equip de govern de Mateu Isern es caracteritza per centrar el discurs sobre la seva gestió en la menor despesa que fa l'Ajuntament respecte de mandats anteriors, és a dir, en l'austeritat. I és així: el pressupost municipal d'enguany ha estat 68 milions inferior al de fa quatre anys, gairebé un 18% menys. La situació econòmica obligava a una contenció de la despesa i el govern del PP ha defensat que això ha permès que els ciutadans no paguin més imposts. Donant per bo això darrer, i hauríem de saber fins a quin punt es podrien haver augmentat els tributs en una situació de crisi com la que Palma ha viscut en els darrers anys, la pregunta a respondre és quina gestió s'ha fet d'aquest estalvi.

Perquè resulta sorprenent que un govern tregui més pit de les coses que no ha fet, de l'estalvi, que de les coses que ha fet. Perquè els ciutadans no volen pagar més imposts, això segur, però allò que veritablement volen és que els imposts que paguen, i això també és segur, es dediquin a millorar els serveis que reben per part de l'Ajuntament. Com si fos una competició –i ara en el PP de Cort es competeix molt– els regidors de Mateu Isern remarquen dia sí i dia no que amb tal o tal altre contracte o adjudicació han aconseguit un estalvi d'X doblers respecte de l'anterior. Allò que no expliquen és el veritable preu d'això, perquè si l'estalvi és a costa d'un pitjor servei públic, potser al ciutadà no li surt a compte.

El president d'Emaya, Andreu Garau, sortí l'altre dia a bravejar que al servei de recollida de fems i neteja d'Emaya es destinen 5,5 milions manco que fa quatre anys. D'acord, però, realment està satisfet amb el servei de neteja que es presta ara mateix als carrers de Palma? Ell va respondre que sí. Si les xifres no són opinables, això darrer sí que ho és. El mateix passa amb l'EMT, on diuen haver sanejat l'empresa, però els ciutadans ara tenen uns autobusos quatre anys més vells i contaminants, que passen per menys línies, amb menys freqüències i amb un preu del bitllet més car. L'única àrea on el govern municipal diu que no ha reduït la despesa és en Serveis Socials, i difícilment s'hauria entès el contrari, però les crítiques dels usuaris i dels mateixos treballadors municipals qüestionen que s'hi presti l'atenció adient. Quan no es troba una fulleta d'afaitar a un plat d'un menjador social, resulta que no hi ha aigua calenta. Les concessions dels serveis ara surten més barates, això sí.

El govern municipal del PP a Cort ha sabut reduir al màxim la despesa municipal , i si ha estat així ha estat a costa de fortes retallades. I en la gestió de l'estalvi, ha fet política, encara que el batle Isern ens vulgui fer creure que és un polític que no en fa. Fer política és tenir prioritats, i mentre que els carrers de les barriades de Palma estan més bruts, els autobusos passen menys sovint i les concessions de serveis socials surten més barates, sota el mandat d'Isern a Cort s'han destinat més de 80 milions d'euros a amortitzar deute amb els bancs. Són els mateixos bancs que després 'enganen' Cort per no pagar una plusvàlua d'una dació en pagament d'un habitatge a la ciutat declarada "lliure de desnonaments".