AGENTS SOCIALS

La gestora d'UGT demana "calma" al ja exsecretari general d'Eivissa davant les seves crítiques

Alejandro Texías assegura que el congrés del proper 29 de gener servirà per encetar una nova etapa a l'entitat i superar la crisi interna

La precarietat econòmica que pateix el sindicat UGT a Balears és un, encara que no l'únic, dels motius pels quals Diego Ruiz ha abandonat la secretaria general de l'organització a Eivissa i Formentera, després de 17 anys al càrrec.

El veterà sindicalista ha dit que no li agrada "com es duen les coses" i com es presenta el futur immediat per a l'organització, tenint en compte que la direcció central fa comptes reduir a la mínima expressió i, fins i tot, suprimir delegacions petites i en aquest sentit Eivissa podria perillar.

La gestora que ara mateix du les regnes del sindicat ha reaccionat a les crítiques de Ruiz afirmant que les "respecta" però que "serà el congrés el que marqui com ens organitzam i fins aleshores crec que el més assenyat és actuar amb calma i prudència", segons ha dit a l'ARA Balears Alejandro Texías.

El membre de la comissió gestora que dirigeix UGT fins al congrés que tindrà lloc el dia 29 d'aquest mes assegura que "el sindicat no està aturat. Estam fent front a les diferents problemàtiques que patim i, per tant, no hem deixat en cap moment de lluitar per millorar la situació dels treballadors, que al cap i a la fi és l'únic objectiu que tenim. El congrés servirà per encetar una nova etapa i superar aquesta situació interna".

Alejandro Texías ha admès la precarietat econòmica, "que en part és deguda a la retallada en les aportacions que feia el Govern als sindicats", però ha anunciat que "UGT ha patit moltes crisis i aquesta n'és una més". "Ara mateix ja podem dir que la situació està repuntant, a poc a poc ens posam al dia en matèria de pagaments i el més important és que s'estan dibuixant les línies per tirar endavant aquesta organització amb 125 anys d'història", ha assegurat.

La direcció del sindicat va veure com, passat l'estiu, la complicada situació es precipitava. El setembre, el secretari general Manuel Pelarda va dimitir per motius de salut. Quinze dies després, va transcendir que alguns treballadors ja havien arribat a un acord per abandonar el sindicat davant les dificultats econòmiques, que havien significat l'impagament d'algunes mensualitats als alliberats.

En aquests moments, la gestora integrada per Alejandro Texías, Ana Landero, Esperança Barceló i Xisco Mulet prepara el congrés extraordinari del qual ha de sortir tot un nou equip directiu per afrontar la situació i és una gestora que només va rebre el suport de la meitat dels delegats el dia que va ser elegida, fet que palesava la important contestació dels membres d'UGT a l'equip que ha dirigit l'entitat el darrer any, ja que totes les persones que l'integren formaven part de la directiva actual.

Aquest equip és presidit per José Javier Cubillo, secretari estatal d'Organització, que en la visita a Palma va explicar que "una junta gestora té poders limitats per actuar i en principi ens agradaria que fos el nou equip directiu el que es fes càrrec de la situació". També va admetre que no es dilataran les decisions sobre els dos problemes més importants de la casa: la necessitat de reestructurar-se perquè "les despeses s'han d'ajustar als ingressos" i la promoció d'habitatges per a treballadors, que ha provocat un forat proper als 2 milions d'euros.

Cubillo ja va deixar entreveure que la plantilla actual, que és d'uns 25 treballadors després de la partida voluntària de cinc persones, haurà de patir ajustaments, tant de reduccions horàries i, per tant, salarials com l'amortització de places. "Farem el que estigui a les nostres mans per trobar la millor solució", va dir.

Més continguts de