El GOB adverteix dels perills de la "macroampliació" del port de Palma

Els ecologistes posen en qüestió els beneficis d'una remodelació que "tendeix a la privatització i l'elitització" i reclamen un debat públic

El GOB ha advertit aquest dijous "dels perills de la macroampliació" del port de Palma amb el propòsit d'acollir megaiots i creuers de luxe, segons ha assenyalat l'entitat ecologista en un comunicat.

El Grup d'Ornitologia Balear (GOB) s'oposa al pla director del port de Palma, que preveu un segon dic paral·lel al dic de l'Oest, i critica que l'Autoritat Portuària de Balears (APB) "tendeixi a la privatització i elitització de les infraestructures portuàries i que obviï els greus impactes ambientals i socioeconòmics d'aquest model".

El GOB qüestiona que els creuers proporcionin un guany "veritable", atès que aquests "monstres de la mar", que poden traslladar fins a 5.000 persones, fan estades molt curtes, de menys d'un dia i mig, sobretot per abocar els residus i carregar aigua potable.

En aquest sentit, promoure aquest dic per a "megaiots suposa afegir uns quants municipis equivalents" més al port de Palma.

Aquest augment de capacitat de les infraestructures de transport marítim "hipoteca el futur" en "assumir" que el creixement urbanístic i turístic ha de continuar "potenciant-se sense límits", al mateix ritme que augmenta el consum energètic.

Està "clar", segons el GOB, que les directrius polítiques que està impulsant el president de l'APB, Alberto Pons, responen als interessos dels lobbies turístic, nàutic, constructor i financer.

Per cobrir els costos de l'ampliació del port, continua el grup ecologista, es promou la inversió privada en les instal·lacions del nou port, a condició que la seva explotació posterior sigui també privada, amb la qual cosa "quedam sotmesos a l'interès especulatiu d'una infraestructura d'interès general".

El GOB reclama un debat públic sobre l'"interès general" d'aquest projecte per determinar si es tracta o no d'un projecte que interessi i del qual es beneficiïn la ciutat de Palma i les Illes Balears.

Més continguts de