El GOB: "La població de cabres assilvestrades és un dels problemes ecològics greus de Balears"

El grup ecologista explica que es produeixen danys greus a la vegetació

"La pastura de cabres als boscos, garrigues i muntanyes és un dels majors problemes ambientals". El GOB ha expressat així de contundent en un comunicat la seva postura entorn a la polèmica de  la matança d'unes 40 cabres de l'illot del Vedrà, a Eivissa. L'agrupació explica que "quan la densitat d'aquests herbívors traspassa el màxim assumible per l'ecosistema, es produeixen greus danys a la vegetació". En concret, " s'impedeix la regeneració natural, s'empobreix la cobertura vegetal i es posa en perill la supervivència d'algunes espècies".

Els ecologistes recorden que a les Illes "hi ha un nombre d'espècies vegetals que no viuen a cap altre lloc del món o que presenten poblacions molt reduïdes". La pressió herbívora, segons recalquen, és el principal problema de conservació d'aquestes espècies, i així ho reconeixen els plans de conservació redactats per aconseguir conservar més de 30 espècies vegetals amenaçades. "La recuperació i conservació d'aquestes espècies és una gran responsabilitat, i la lluita contra la seva problemàtica implica un gran esforç econòmic que finançam entre tots".

Per això mateix el GOB creu que "és una responsabilitat ineludible abordar el control de les poblacions caprines assilvestrades" per reduir-ne la densitat. L'agrupació insta a "dissenyar i aprovar" un pla de control que ho faci possible amb una dotació de mitjans legals, humans i materials per tal que l'Administració pugui intervenir quan sigui necessari.

Les cabres del Vedrà

No obstant això, el GOB assegura que "la retirada de les cabres de la muntanya s'ha de fer de la manera que impliqui el menor patiment possible pels animals". En aquesta direcció, els ecologistes apunten que cal capturar-les i reubicar-les a instal·lacions ramaderes sempre que sigui possible. Ara bé, en el darrer extrem de les possibilitats s'han d'eliminar "amb els sistemes que comportin menys patiment".

Els ecologistes detallen que les cabres assilvestrades que pasturaven al Vedrà "eren un greu problema ambiental, identificat des de fa temps, que 14 anys després de la protecció de la zona encara no s'havia tingut coratge d'abordar". En aquest sentit, ha tornat a donar suport a les decisions que s'han pres des de la  Conselleria de Medi Ambient i que "s'han dut a terme de la manera més adequada d'entre les opcions viables".

Més continguts de

El + vist

El + comentat