24-M: LES CONSEQÜÈNCIES

Armengol serà presidenta amb Barceló a la vicepresidència econòmica i MÉS en àrees clau

Aquest és l'escenari que ara està sobre la taula i que deixarà Podem donant suport extern i amb la presidència del Parlament si garanteix estabilitat

Els escenaris varien, però el que es projecta ara per ara situa la socialista Francina Armengol com a presidenta d'un govern bipartit, format per PSIB i MÉS, en el qual els ecosobiranistes gestionarien àrees clau, a més de disposar d'una vicepresidència econòmica, pensada per a Biel Barceló, i del portaveu de l'Executiu. La posició de Podem, que abandona la inconcreció de cop i baixa al terreny material, facilita l'escenari amb la seva oferta de donar el sí a Armengol a canvi de la presidència del Parlament.

Si les negociacions fructifiquen pel camí que van ara, Podem no entrarà en el Govern i presidirà el Parlament; el candidat de MÉS, Miquel Ensenyat, presidirà el Consell de Mallorca amb un equip de govern integrat pels tres partits (a Menorca es repetiria la fórmula), i Armengol presidirà un govern format per PSIB i MÉS a parts iguals i en el qual els ecosobiranistes gestionaran àrees importants. S'especula que Biel Barceló pugui ocupar una vicepresidència econòmica que inclouria competències clau com la de Turisme i s'espera que Fina Santiago entri en el Govern, tot i que l'hauran de convèncer. L'Executiu tindrà com a màxim 10 conselleries i disposarà de consellers amb perfil més tècnic.

Podem no entrarà en el Govern i donarà suport extern, tot i que això és el que resoldrà en la seva consulta telemàtica a les bases. Ara ofereix el seu sí a la investidura de la socialista Armengol a canvi de la presidència del Parlament. A banda de la petició d'aquest càrrec, el partit dels cercles també demana la coordinació d'una comissió de seguiment del Pacte, el nomenament del síndic de greuges i un síndic de comptes, a més de la creació d'una conselleria d'I+D+I i de la reducció de sous a càrrecs electes.

Els socialistes, que confiaven en la presidència del Parlament perquè a MÉS no li interessa, només acceptaran l'oferta de Podem a canvi que aquests es comprometin signant un acord que garanteixi estabilitat al Govern. El PSIB no s'acaba de refiar de l'oferta del consell autonòmic de Podem perquè tem que les bases d'aquesta formació la puguin fer enrere. Si es tanca aquesta negociació, com a molt tard dimecres, quedarà aplanat el camí perquè Armengol sigui elegida presidenta en la primera votació d'investidura.

Podem, per tant, presidiria el Parlament. Segurament la presidenta seria la número dos de la llista autonòmica, Chelo Huertas. El PSIB podria optar per situar a la mesa Pilar Costa, i MÉS, a Joana Aina Campomar. Una vegada elegida la mesa aquest dijous, quedaria una setmana per a la investidura d'Armengol, que es faria dijous i divendres de la setmana vinent.

El + vist

El + comentat