RECURSOS PÚBLICS

El Govern amenaça de dur Madrid als tribunals per cobrar el deute

Reclama la reunió immediata de la comissió de negociació per aconseguir 460 milions pendents i, si no la convoca aquesta setmana, recorrerà contra l'Estat

El Govern es comença a cansar que l'executiu estatal li passi amb cançons i no posi data per a la reunió en què s'hauria de negociar el deute pendent i, en canvi, estigui tancant acords del mateix estil amb altres comunitats, com Canàries o Extremadura. I cansat d'esperar, ha decidit fer una passa i incrementar la pressió sobre Madrid amb un ultimàtum: o convoca la reunió de negociació aquesta setmana o el durà als tribunals per cobrar un deute que quantifica en més de 460 milions d'euros.

La gota que ha fet vessar el tassó ha estat la convocatòria aquest dilluns de la comissió de negociació entre el govern de l'Estat i el de Canàries per tancar acords per valor de 160 milions d'euros. L'Executiu balear demana aquesta reunió des que al setembre la presidenta, Francina Armengol, la plantejàs al president Mariano Rajoy. El compromís de Rajoy i del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per convocar aquesta comissió mixta de negociació no es compleix i la reunió no només no s'ha convocat a final d'octubre o a mitjan novembre, com havien dit, sinó que encara ara no té data de convocatòria. I és sabut que un pic comenci la campanya electoral, a principi del proper mes, ja no no es podrà fer cap reunió d'aquest tipus. El Govern, a més de veure que no es convoca la reunió, rep el missatge de Madrid que, en tot cas, no s'hi firmarien compromisos ferms, com fa amb altres comunitats, sinó només protocols d'intencions.

Davant l'evolució dels esdeveniments, i en vistes que només queden 15 dies perquè es puguin signar acords, el Govern juga una darrera carta: avisa Madrid que si aquesta setmana no convoca la comissió mixta bilateral, donarà ordre a l'Advocacia de la Comunitat perquè comenci a preparar la presentació de recursos per dur el govern de l'Estat als tribunals. El Govern entén que “el temps de la política s'acaba”, segons ha advertit aquest dilluns el portaveu, Marc Pons, perquè els compromisos “no es materialitzen amb fets” i, per tant, optarà per defensar la seva posició als tribunals.

La reivindicació de l'Executiu balear inclou els 243 milions d'euros pendents de cobrar de Madrid dels antics convenis de carreteres dels anys 1998 i 2004. Dels 333 milions d'euros d'aquests convenis que Madrid va deixar de pagar unilateralment i que una sentència de 2011 obliga a abonar, han arribat 90,2 milions, però la resta encara no ha estat abonada. També es reivindica el compliment dels set convenis d'inversions estatutàries signats, sobretot pel que fa a la pròrroga de 70 milions d'euros d'inversions no executades i a l'arribada de 63,5 milions per a la Platja de Palma i 87,5 milions més per a ferrocarril. “No és de rebut que Madrid continuï sense resoldre això” en una situació d'“infrafinançament” de Balears, ha sentenciat la consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, que ha comparegut amb el portaveu per anunciar les passes que farà el Govern.

El + vist

El + comentat