TEMA DEL DIA

El nou Govern obre el primer front amb Madrid per disposar de més recursos

Armengol demana una reunió urgent amb Rajoy pel finançament i l'Executiu rebutjarà el límit de dèficit

Primera setmana de funcionament del nou Govern i primer front obert amb Madrid per poder disposar de més recursos. Un front obert amb dues vies: la del finançament i la del dèficit. La presidenta Francina Armengol ha enviat ja una petició d'entrevista al president espanyol, Mariano Rajoy, per abordar la necessitat d'una millora del finançament balear. I, al mateix temps, el Govern ha anunciat que en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que es farà dimecres s'oposarà al compliment del sostre de dèficit del 0,3% del PIB per al 2016 i a aplicar més retallades. També exigirà la reunió urgent de la comissió bilateral amb el govern de l'Estat per negociar un nou Règim Especial Balear (REB), que compensi els desavantatges de la insularitat.

"Com a presidenta de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, li sol·licit una reunió per abordar de manera urgent les temàtiques que més preocupen la ciutadania balear, i molt especialment les referides a l'àmbit del deficient finançament que patim els ciutadans de Formentera, Eivissa, Menorca i Mallorca", diu la carta que ha enviat aquest dimarts Armengol a Rajoy. La reivindicació d'una millora del finançament és una de les principals prioritats del nou Executiu progressista i, fins i tot, figura en els acords de governabilitat pactats entre PSIB, MÉS i Podem.

Una altra de les reivindicacions que farà arribar al govern central i que ja es va deixar sentir en el discurs d'investidura d'Armengol és la d'un major marge de dèficit. La nova consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, rebutjarà aquest dimecres a Madrid el sostre fixat per a 2016, que és del 0,3% del PIB. El portaveu de l'Executiu balear, Marc Pons, ha recordat aquest dimarts que el dèficit que deixa l'anterior Govern ja és del 0,4% del PIB al juny. Cladera també aprofitarà la trobada amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per demanar una reunió urgent de la comissió bilateral per negociar un nou REB i reclamar les inversions estatutàries pendents, uns mil milions d'euros que no han arribat i als quals el nou Govern no renuncia.

Pons ha deixat clar que la intenció del nou Govern és trencar la "inèrcia" del de l'anterior a l'hora d'acceptar les "imposicions" de l'executiu de Rajoy en matèria de finançament, amb un "seguidisme d'ulls clucs".

Més continguts de

El + vist

El + comentat