POBRESA ENERGÈTICA

El Govern crea un fons de 200.000 euros per a les famílies que no poden pagar les factures energètiques

Un 20% dels ciutadans de les Illes en situació de risc podran accedir a aquestes ajudes i acollir-se a una moratòria de talls de subministrament durant l'hivern

La primera mesa contra la pobresa energètica que ha tingut lloc aquest dimarts ha fet dues propostes per ajudar les famílies que no poden pagar les factures energètiques. La reunió ha estat encapçalada per la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, i hi han participat més de 15 representants d'associacions socials i entitats energètiques.

La mesura estrella que ha anunciat el Govern és la creació d'un fons autonòmic per al rescat energètic, que, per a aquest 2016, estarà dotat de 200.000 euros. L'objectiu d'aquest fons és destinar ajudes a les persones o famílies en situació o risc de no poder pagar les factures de llum i gas, per exemple.

L'Executiu té previst que aquest fons es nodreixi d'aportacions que puguin fer les empreses energètiques, com també entitats i institucions diverses; per exemple, per mitjà de les seves fundacions d'acció social. Aquest fons s'anirà incrementant també gràcies a una aportació anual que farà el mateix Govern, que hi destinarà els doblers que s'estalviïn amb la compra únicament d'energia renovable.

La segona decisió que ha pres la mesa, a proposta de l'Executiu a les companyies distribuïdores i comercialitzadores elèctriques, és una moratòria de talls de subministrament immediata fins al mes de març, com a mínim. Així s'evitarà el tall del llum a les famílies que no puguin pagar els rebuts per la seva situació durant l' hivern.

Aquestes famílies que no puguin abonar els rebuts o que es trobin en una situació d'autosuprimició en què no obrin llums ni usin estufes per no gastar podran accedir a les ajudes o moratòries dirigint-se a una de les entitats que han participat en la mesa o directament a una administració pública. En les properes reunions es definirà com actuar a partir d'ara per evitar el tall de subministrament a una família, i les companyies energètiques podran també plantejar requisits per fixar les condicions en què una família es pot acollir a la moratòria.

Anàlisi i educació energètica per a la prevenció

Per lluitar contra la pobresa energètica, el Govern assegura que no basta actuar davant les situacions d'emergència, sinó que s'ha d'evitar arribar-hi.

A part d'un protocol d'actuació davant situacions de risc, en què s'aniran definint les característiques que han de tenir les famílies per ser considerades vulnerables i com se'ls pot ajudar (fraccionant pagaments, tarifació reduïda o assumpció del cost), s'establirà un protocol de prevenció.

Les accions, en un principi, seran campanyes informatives per donar a conèixer els drets i recursos que tenen a l'abast els ciutadans, una explicació de les tarifes adequades per la seva situació i dels criteris per acollir-se al bo social. També s'organitzaran plans d'estalvi per a les llars, per ensenyar a fer un millor ús de l'energia i plans d'ajuda a la rehabilitació energètica.

Un 20% de ciutadans beneficiaris

Fins que s'ha creat aquesta mesa amb tants d'agents socials, energètics i administracions, ha estat impossible fer un recompte exhaustiu de quantes persones i famílies estan en risc d'exclusió energètica.

A partir d'ara, totes les parts posaran en comú les seves dades per poder fer front a una realitat "força preocupant", segons el Govern, i podran definir amb exactitud la radiografia de la situació a les Illes i articular mesures d'emergència i lluita.

Tot i així, en la trobada d'aquest dimarts s'ha posat damunt la taula alguna de les xifres que valoren les entitats participatives.

L'Institut d'Estadística de les Illes Balears (Ibestat), a partir de les dades de l'Institut Nacional d'Estadística, ha ressaltat que a les Illes el 6,6% de les llars no es poden permetre mantenir la casa a una temperatura adequada a l'hivern. Aquest percentatge s'eleva fins al 9% en els casos de famílies amb fills dependents. A més, l'Ibestat indica que el 18,1% té problemes per atendre les despeses domèstiques, com la factura energètica, percentatge que en el cas de famílies amb fills arriba fins al 23,2%.

La Fundació FOESSA (Foment d'Estudis Socials i Sociologia Aplicada) eleva, en el seu VII Informe sobre l'exclusió social, al 19,9% el percentatge de llars de les Balears que no poden mantenir-se a una temperatura adequada. Entre la població en situació o risc d'exclusió social, una de cada tres famílies se'n veu afectada. A més, indica que el 31% de famílies han tingut problemes per pagar factures domèstiques.

La mesa

Aquesta primera reunió ha estat presidida per Francina Armengol, acompanyada pel conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Joan Boned, i el director general d'Energia i Canvi Climàtic, Joan Groizard.

Integren la mesa representats de la Federació d'Entitats Locals de les Balears (FELIB), Federació d'Associacions de Consumidors i Usuaris (Facua), Associació Nuredduna de defensa del consumidor, Associació de Consumidors i Usuaris de Balears La Defensa, Creu Roja, Càritas Diocesana, EAPN-Illes Balears-Xarxa per la Inclusió Social, Endesa, Vall de Sóller Energia, SLU/Elèctrica Sollerense, Sampol Energia, Iberdrola, Gas Natural, Fenie i Som Energia, i la Plataforma d'Afectats per les Hipoteques (PAH). La mesa està oberta a futures incorporacions.

El + vist

El + comentat