El Govern canvia la llei de símbols per prohibir els llaços sense atemptar contra la Constitució

L'Executiu opta per no fer cas del redactat alternatiu que proposava el Consell Consultiu

El Govern ha canviat ja l'article 4.3 de la llei de símbols, que prohibeix que es pengin els llaços amb les quatre barres als centres educatius, després que el Consell Consultiu advertís que el primer redactat atemptava contra el dret a la llibertat d'expressió i, per tant, vulnerava la Constitució. Amb tot, l'Executiu no ha assumit el redactat alternatiu que li plantejà l'òrgan de consulta, sinó que en fa una tercera versió per intentar que l'article serveixi efectivament per impedir que es pengin els llaços, però sense entrar en contradicció amb la carta magna.

Després de la reunió del Consell de Govern, la portaveu, Núria Riera, ha informat que s'ha canviat el polèmic article i que ja s'ha tramès al Consell Consultiu perquè determini si és constitucional o no. Riera no ha volgut informar de la redacció concreta de l'article i ho ha justificat al·legant que cal ser prudent i esperar que el Consultiu dictamini sobre aquest punt. Les seves explicacions han fet evident que el Govern no ha assumit la proposta d'article que plantejava el Consultiu, una proposta que difícilment hauria impedit que es penjassin els llaços. En aquest sentit, ha aclarit que s'ha fet una adaptació de la proposta del Consultiu i que el Govern pretén mantenir l'esperit de la norma i no en canvia el fons.

La proposta inicial del Govern requeria una autorització prèvia per permetre la col·locació de símbols que no fossin oficials als edificis públics. El Consultiu advertí fa una setmana que la norma atempta contra la llibertat d'expressió perquè l'autorització prèvia és, en realitat, una "censura prèvia". L'òrgan plantejà, com a alternativa, la prohibició de tots els símbols que impliquin vulneració de drets i valors constitucionals o que lesionin drets fonamentals. Amb aquest redactat, però, no es podrien prohibir els llaços. Ara l'Executiu adapta aquesta proposta per persistir en la seva intenció d'impedir els llaços. D'entrada, elimina l'autorització prèvia, que és el que feia inconstitucional la norma, tot i que la portaveu ha donat a entendre que es mantenia, i suposadament aclareix quins símbols es poden emprar i quins no. Però, en qualsevol cas, la portaveu no ha volgut informar del contingut del nou redactat.

El + vist

El + comentat