OBSERVATORI

Podem baixa a l'arena

La sèrie acabarà amb Armengol de presidenta, però la proposta d'avui de Podem suposa avançar 15 capítols de cop

Podem sorprèn. I no només els seus futurs socis. Després de condicionar les negociacions sense concretar durant setmanes si entraria o no al Govern, esperant una consulta telemàtica a les bases, s'ha despertat aquest dematí amb una proposta concreta d'acord al marge de la que s'ha negociat. Una proposta que als seus socis els ha sonat a “vella política”. Demana càrrecs (i més coses) a canvi de donar el sí a Francina Armengol. Un dels càrrecs que demana és la presidència del Parlament. Si s'hagués de vincular un càrrec amb “la casta”, aquest seria el de la presidència del Parlament. Un càrrec per figurar.

La presidència del Parlament és la segona autoritat de Balears, però és l'única presidència que no està vinculada a un executiu. Situarà Podem en un paper institucional, però sense exposar-lo al desgast de la gestió d'un govern. És un càrrec de donar maneta, de recepcions, que s'ha emprat per reconèixer trajectòries, com una passa prèvia a l'adéu. Així havia estat fins que el PP de Bauzá l'ha fet servir de trampolí a la batlia de Palma, sense èxit. Marga Durán, la darrera presidenta del Parlament, no és batlessa de Palma. Podem sembla que el vol per resoldre qüestions internes.

Podem baixa a l'arena. No només comença a parlar el llenguatge que entenen els seus interlocutors en unes negociacions, sinó que fa una oferta que l'implica en el pacte, encara que sigui en càrrecs al marge de l'Executiu. Per primer pic actua clarament al marge de MÉS. S'equivoca si pensa que traurà algun rèdit de la presidència del Parlament. Hauria tret més profit de condicionar clarament l'acord de govern, de poder dir que allò que s'executa és perquè ells ho han negociat.

La sèrie acabarà amb Armengol de presidenta, però l'oferta de pacte de Podem suposa avançar 15 capítols de cop. Si Podem s'ofereix a donar suport a la investidura d'Armengol, és perquè no té intenció d'entrar al Govern. Ja saben què diran les seves bases en la consulta telemàtica prevista per a aquesta setmana, els resultats de la qual es donaran a conèixer aquest cap de setmana. I si Podem s'ofereix a fer presidenta Armengol, és perquè entén que no serà president Biel Barceló, diguin el que diguin les bases de MÉS. El posicionament de Podem deixa entreveure que entre els tres socis està clar quin és l'escenari: és el d'Armengol presidint un govern de PSIB i MÉS amb suport extern del partit dels cercles.