Signat el XV Conveni d'Hostaleria que afecta uns 110.000 treballadors

El nou conveni presenta entre les seves novetats la possibilitat d'allargar durant quatre anys la seva vigència i estableix un increment salarial de l'1,25%

El XV Conveni d'Hostaleria de les Illes Balears, que afecta més de 110.000 treballadors i tindrà una vigència de quatre anys, ha estat subscrit avui per la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) i les Federacions d'Hostaleria de CCOO i UGT.

El nou conveni, que presenta entre les seves novetats la possibilitat d'allargar durant quatre anys la seva vigència, sempre que cap de les parts ho denunciï, estableix des de ja un increment salarial de l'1,25% per als anys 2018, 2019, 2020, i 2021, segons ha informat la FEHM.

El conveni ha estat signat pel president de la FEHM, Aurelio Vázquez, el secretari general de la Federació d'Hostaleria de CCOO, Ginés Díez, i el responsables de la Federació de Serveis per a la Mobilitat i el Consum d'UGT, Antonio Copete.

Vázquez ha destacat el plantejament "a llarg termini" del conveni, del qual ha destacat la seva "contribució a la generació d'ocupació", en atenció a "la gran prioritat social que és reduir l'alta xifra d'atur".

Afavorir i facilitar la inversió, com a gran motor de la creació de llocs de feina, i la regeneració de l'oferta, és un altre dels objectius, ha apuntat Vázquez.

Entre els aspectes destacats del nou text, hi ha la modificació del contracte eventual, que amplia la seva durada a 12 mesos en el període de 18 mesos per a establiments oberts tot l'any.

A més, el conveni obre la possibilitat de la subcontractació de serveis corresponents a l'activitat principal de l'empresa, en temporada baixa, sense obligació de cridar els treballadors fixos discontinus, acotant aquesta opció a esdeveniments i situacions extraordinàries que no tinguin una durada de més de 12 dies.

L'acord estableix un increment salarial anual de l'1,125% i l'actualització dels plusos de nocturnitat i desplaçament, i els conceptes econòmics d'eines, uniformes i roba de treball.

Impulsar l'ocupació juvenil i incentivar la contractació en temporada baixa, per al que s'han incorporat dues modalitats de contracte per a la formació i aprenentatge, són dos dels grans objectius del conveni.

Per la seva banda, Díez ha afirmat que "Balears segueix sent referència en la negociació col·lectiva d'hostaleria d'aquest país, de manera que aquest conveni és el millor conveni que es podia signar en aquest moment donada la conjuntura".

Per la seva banda, Copete ha destacat com a gran aportació del nou conveni que la desestacionalització "es dota d'eines als empresaris perquè en temporada baixa puguin subcontractar, sempre respectant els salaris del conveni".

El representant d'UGT ha recordat que la signatura del conveni ha estat possible després de "la matisació de les posicions d'extrema duresa" dels hotelers i ha destacat que el text incorpora eines perquè les empreses turístiques puguin subcontractar serveis puntuals només al desembre, gener i febrer amb els salaris que marca el conveni.

"Es tracta d'una aposta per la desestacionalització" i s'ha evitat que en els hotels treballin empleats externalitzats amb salaris un 40% més baixos que els que estableix el conveni d'hostaleria, ha destacat Copete.

A més, el líder del sector d'UGT ha qualificat de "mal exercici" la decisió de les patronals de Restauració i Sales de Festa de no rubricar el conveni d'hostaleria.

"Si no poden pagar una pujada salarial de l'1,125% cada any, estan fora de mercat", ha afegit Copete, que ha advertit que els sindicats estaran vigilants amb els abusos que fan bars i restaurants dels contractes a temps parcial, quan en realitat els seus empleats treballen a temps complet.