Podem presenta una ordre de la JEC durant la campanya andalusa per demanar més presència a IB3

MÉS, que també ha presentat recurs al pla de cobertura de l'ens, reclama l'aplicació de criteris periodístics i rebutja els blocs electorals

Algunes formacions ja han mogut fitxa davant del pla de cobertura informativa presentat per l'ens de Ràdio i Televisió pública autonòmica IB3 per a aquesta campanya electoral. Podem, que és una de les formacions que ja ha presentat recurs contra el pla de l'ens a la Junta Electoral, ha introduït entre els seus arguments una resolució de la Junta Electoral Central (JEC) que va obligar TVE i Canal Sur a concedir entrevistes i convidar als debats la formació liderada a escala estatal per Pablo Iglesias durant la campanya de les passades eleccions andaluses.

La resolució de la JEC a les andaluses instava els mitjans públics amb cobertura a Andalusia a considerar Podem com a "formació significativa" i, en conseqüència, a donar-li més presència als espais informatius prevists amb vista a les eleccions. En aquest cas, IB3 ja ha considerat Podem com a formació significativa i li ha atribuït, de la mateixa manera que a UPyD i Guanyem, 6 minuts i 10 segons de cobertura informativa durant aquesta campanya. No obstant això, no es concedeix cap entrevista als seus candidats ni es preveu que participin en cap debat electoral. I és aquí on Podem demana que "s'apliquin analògicament" a Balears els criteris que s'empraren a Andalusia.

Amb l'argument de la resolució de la JEC a les eleccions andaluses, el seu resultat en les darreres europees, amb un 10,3% dels vots a Balears, i la intenció directa de vots a les enquestes, la formació liderada per Alberto Jarabo sol·licita un minut i quaranta segons més de cobertura durant els 15 dies de campanya, una entrevista al seu candidat al Parlament i que el cara a cara previst entre el candidat del PP, José Ramón Bauzá, i la candidata del PSIB, Francina Armengol, sigui un debat a tres, en el qual també participi Jarabo. Així mateix, demana, a part, un debat a vuit, amb la resta de formacions.

Criteris periodístics

MÉS per Mallorca, una altra de les formacions que ha presentant recurs a la Junta Electoral contra el pla d'IB3, ha denunciat que se'ls exclogui del cara a cara i ha demanat un debat amb tots els partits, argumentant que no té sentit un debat a dos amb un sistema electoral proporcional i no majoritari. Per altra banda, els ecosobiranistes van molt més enfora que Podem en les seves consideracions sobre els blocs electorals i reclama que se substitueixin les quotes minutades per "criteris periodístics". "Els periodistes no han de ser esclaus del coneixement", expliquen des de la formació.

Finalment, qui també ha presentat recurs és UPyD. La formació encapçalada ara per Natalia Prieto, a més de criticar el cara a cara, denuncia una presència excessiva de Ciutadans i Podem. Aquesta formació diu que es tracta d'una "assignació arbitrària" sustentada en arguments "tan imaginatius com els de projecció pública i demoscòpica" i creu que respon a una "no dissimulada estratègia de certs poders interessats que alguns partits tinguin més presència en els mitjans que altres".

El PSIB ja va informar la setmana passada que també al·legaria el pla davant la Junta Electoral.