PARLAMENT

La reforma de la Llei d'IB3 s'aprovarà a la fi dimarts

El canvi permetrà desencallar l'elecció d'una nova direcció de la ràdio i televisió autonòmiques

La reforma de la Llei d'IB3, que rebaixarà la majoria necessària per elegir el director general de l'ens, arribarà a la fi al ple del Parlament, que preveu aprovar-la el proper dimarts. L'aprovació ha de desencallar l'actual situació, que ha permès mantenir en el càrrec durant els sis mesos següents a les eleccions la direcció situada pel PP al capdavant de la ràdio i televisió autonòmiques. Amb la reforma, el Pacte ja no tindrà excusa per assumir la gestió d'IB3.

El nou text reduirà la majoria necessària per elegir el director general d'IB3 i els membres del consell de direcció. Si fins ara calien dos terços del Parlament (40 vots de 59), ara bastarà amb les tres cinquenes parts (36 vots de 59). El canvi és substancial perquè provocarà que el PP ja no sigui necessari per conformar la majoria i bastarà amb un acord entre les forces progressistes i El Pi (37 vots). Amb el text aprovat dimarts que ve, la intenció de l'esquerra és materialitzar el canvi de la direcció en el ple de la setmana següent.

Actualment, dels nou membres que componen el consell de direcció d'IB3, només sis no han esgotat el seu mandat. L'elecció dels nous membres permetrà que l'esquerra passi a tenir majoria en un òrgan que fins ara era monocolor, perquè tots els seus membres ho eren a proposta del PP. El director general, que en endavant no haurà de ser un dels nou membres però formarà part després del consell de direcció, ja està a hores d'ara decidit, tot i que no ha transcendit qui serà. Es preveu que, a banda d'aquest, es canviïn també tots els càrrecs que depenen d'ell: des del director de la televisió i de la ràdio, fins al cap d'informatius, etcètera.

La modificació de la Llei d'IB3 no inclourà previsiblement un redactat tan clar com el que incorpora ara el text de la reforma amb vista a la internalització dels informatius de la cadena, que ara estan externalitzats, tot i que l'ens en manté el control. En la tramitació parlamentària de la reforma, el Pacte ha intentat sense èxit pactar un text amb el PP i El Pi, que han fet esmenes per evitar el compromís amb la internalització. La proposta del Pacte, que es mantindrà en el ple de dimarts i que fins ara no ha estat acceptada per l'oposició, passa per apuntar només que en el futur els informatius es faran “preferentment” amb personal de la casa.

Amb l'aprovació de la revisió puntual que es durà a terme a la Llei d'IB3 dimarts no s'acabarà el procés de modificació d'aquesta norma. El Pacte preveu afrontar-ne una altra de més ambiciosa a mitjan legislatura, que sigui fruit del debat que s'ha d'obrir sobre el model que ha de regir la televisió autonòmica. El Parlament ja va acordar la constitució del consell assessor, un òrgan previst a la mateixa Llei d'IB3, malgrat que no s'ha posat en marxa i que ara s'activarà perquè debati sobre el model.

El + vist

El + comentat