Balears 28/09/2015

L'independentisme creix a Balears però és manté com una opció residual

Només un 4% dels balears voldrien que les autonomies poguessin optar a la independència, segons la darrera enquesta de Gadeso

A. Cortès
2 min
Concentració a la Plaça Major en suport a la Diada. / I. BUJ

PalmaEl sobiranisme a les Illes creix poc a poc però es manté com una opció residual. Segons la darrera enquesta de la Fundació Gadeso, només un 4% dels balears voldria que les autonomies poguessin optar a la independència. No obstant això, suposa un increment notable respecte a la darrera enquesta, de novembre de 2013, on aquesta opció representava just un 1%.

L'opció preferida pels illencs és l'actual model autonòmic (38%), si bé durant la crisi el seu suport ha anat baixat en favor del retorn de competències (20%) o, al contrari, per més competències (25%) o per un estat federal (11%). L'opció amb menys suport a les illes seria la d'un estat centralitzat sense autonomies (2%).

Segons aquesta enquesta, feta sobre una mostra de 900 persones durant el mes de setembre, el sentiment majoritari en qüestió d'identitat són aquells que es senten tan espanyols com balears, representant més de la meitat dels enquestats (51%). La segona opció, amb un 23%, són aquells que es senten més balears que espanyols. Un 12% es sent més espanyol que balear, un 9% només balear i un 5% només espanyol.

Tot i així, el sentiment "balear" no és majoritari a cap de les quatre illes, que es senten abans identificades amb la seva respectiva illa. És especialment significatiu a Menorca, on gairebé 4 de cada 5 enquestats (79%) és sent més identificat amb l'Illa que amb l'arxipèlag. A Formentera la proporció és similar, identificant-se un 76% amb l'illa. A Menorca i Eivissa el sentiment d'identificació amb l'illa baixa al 63%.

Els qui s'identifiquen amb els Països Catalans, una minoria

Segons Gadeso, els que aposten pels Països Catalans, tot i experimentar un lleuger increment, són una minoria, que just arriba al 2% a Mallorca i Menorca, i un 1% a Formentera. Per partits, els qui s'identifiquen amb els Països Catalans es concentren principalment a MÉS, on representen un 9% del seu electorat; i en menor mesura a Podem, on són un 2%, i El Pi, on són un 1%.

Finalment, l'estudi de la fundació sociològica demanava als illencs per les eleccions del 27-S a Catalunya i quina de les candidatures que es presentava els despertava més simpatia. La formació amb més suport a les Illes és Catalunya Sí Que es Pot amb un 16%, seguida del PSC amb un 14% i el PP amb un 12%. Junts pel Sí té la simpatia de l'11% dels illencs, Ciutadans el 7% i la CUP del 4%. En un 36% dels casos els enquestats contestaren que cap o no contestà.

stats