IMPOSTS

Podem no veuria malament un impost a les grans superfícies

La formació, però, admet que fins divendres no va conèixer que el Govern es plantejava aplicar aquest tribut

Podem, el partit que dóna suport al Govern sense formar-ne part, no veuria malament l'aplicació d'un impost sobre les grans superfícies comercials com el que s'està plantejant l'Executiu balear. No el veuria malament d'entrada, tot i que els seus dirigents a les Illes admeten obertament que no sabien res fins aquest divendres de les intencions del Govern amb aquest tribut, un gravamen que no s'havia inclòs en els acords de governabilitat signats per Podem, PSIB i MÉS perquè no va ser objecte de negociació.

Fou la consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, la primera a parlar públicament d'aquest impost després de la reunió del Consell de Govern de divendres, en la qual es va aprovar el sostre de despesa no financera, que marcarà l'elaboració dels propers pressuposts de 2016, els primers del Pacte. Cladera va justificar l'increment del sostre de despesa en un augment de les previsions d'ingressos fiscals de 191 milions, 120 milions dels quals vindrien de l'aplicació d'una reforma fiscal i de la posada en marxa de noves figures tributàries, com l'ecotaxa o com aquest impost sobre les grans superfícies comercials. Minuts després, el mateix Govern matisava que aquest tribut només estava en estudi i que no s'incloïa en la previsió de millora d'ingressos.

Tot i que inicialment es va plantejar que l'impost no tenia el vistiplau de Podem com a motiu per no donar-lo per fet, el cert és que la proposta d'aplicació d'aquest tribut només està sobre la taula i encara no s'ha estudiat. A més, el Govern vol pensar-s'ho bé abans d'obrir més fronts amb l'empresariat, sobretot tenint en compte que ja en té un d'obert amb l'ecotaxa, i que l'impost sobre les grans superfícies podria tenir dubtes d'inconstitucionalitat i no suposaria ingressos determinats. L'impost projectat per l'anterior Govern de José Ramón Bauzá, que finalment va retirar i que seria el que es prendria com a referència per dissenyar el nou tribut, preveia recaptar 8,5 milions d'euros a l'any.

Més continguts de