MURO
Part Forana 05/09/2013

Assaig contra la mosca de la fruita

Agricultura prova noves trampes per reduir-ne la població

Margalida Bonnín
2 min
La mosca de la fruita desa larves als cítrics, que s'acaben podrint. El nou sistema atreu l'insecte perquè s'impregni de verí.

Muro.La Conselleria d'Agricultura ha iniciat un assaig de noves trampes per reduir la població de la mosca mediterrània de la fruita (Ceratitis capitata ), que afecta els cítrics. Entre aquests sistemes, s'hi inclou la trampa del Magnat Med, que s'empra per primera vegada a Mallorca i consisteix a atreure la mosca perquè s'impregni d'insecticida i mori.

En el marc d'aquest assaig, ahir el conseller d'Agricultura, Biel Company, visità una finca de tarongers de la zona de Biniaco, a Muro, en què es provarà el nou mètode. En total, a tota l'illa es col·locaran devers 1.400 trampes en 18 hectàrees dividides entre cinc finques situades a Inca, Marratxí, Búger, Palma i aquesta de Muro.

Les primeres proves, dutes a terme per la Direcció General de Medi Rural i Marí, començaren al maig i la intenció és que se'n puguin extreure les primeres conclusions durant la propera primavera. El nombre de captures es comptabilitzaran setmanalment i es podrà consultar de manera telemàtica al web del Govern (www.caib.es). El projecte està finançat en un 50 per cent pel Ministeri d'Agricultura i té un pressupost de 9.000 euros.

La mosca de la fruita està molt estesa a la Mediterrània. Afecta les fruites cítriques quan són a l'arbre deixant-hi larves que, a la llarga, en causen la putrefacció.

Control

El control és complex i, fins ara, es basava l'atracció per feromones sexuals. Segons indicà ahir el tècnic encarregat de l'estudi, aquest mètode no és efectiu, ja que atreu el mascle i no la femella, que és la que té la capacitat d'introduir les larves.

Mallorca és l'illa de les Balears que concentra la major quantitat de producció de cítrics, amb un 80%, mentre que a Eivissa és de prop del 20% i a Menorca, molt residual. Segons va afirmar ahir el conseller Company, a l'Arxipèlag hi ha 2.100 hectàrees dedicades al cítric, 1.900 de les quals tenen una bona producció. Bona part d'aquests cítrics són taronges, que representen l'1,3 % de la producció agrària de les Illes Balears.

stats