ESCALADA EN LA POLÈMICA DEL CAS ALPHA PAM
Societat 25/05/2013

L'exgerent d'Inca eleva la culpa del cas Alpha Pam a la cúpula de Salut

Navarro diu que les ordres per facturar a urgències les marquen els Serveis centrals

Quim Torres
3 min
TENSIÓ A L'HOSPITAL D'INCA 
 La decisió de la Conselleria de Salut de destituir el gerent i obrir expedients als treballadors ha generat una escalada de malestar entre els professionals sanitaris, que han rebut el suport dels seus col·legis i sindicats.

Palma.El ja exgerent de l'Hospital d'Inca Fernando Navarro, destituït pel cas Alpha Pam, ha traslladat, en un breu comunicat difós ahir horabaixa, tota la pressió per l'escàndol de la mort del jove senegalès als qui el varen llevar del seu càrrec dijous: la cúpula de Salut.

Navarro assegura que les imputacions fetes pel conseller mateix de Salut, Martí Sansaloni, en contra seva "són falses" i deixa clar que "les instruccions i protocols de facturació relacionats amb el tractament administratiu dels pacients es dicten directament pels serveis centrals de l'IB-Salut".

Amb aquesta declaració pública, Navarro pretén aclarir que a l'Hospital d'Inca s'han seguit les instruccions que dicta el Servei de Salut i que no s'ha actuat de manera independent.

Navarro no queda curt en els seus retrets. Segons ell, de cap manera el conseller Sansaloni el pot acusar de no conèixer o d'incomplir la normativa. "No sé on fonamenta aquesta afirmació el conseller si no ha escoltat la versió d'Inca", diu.

Fins i tot Navarro apunta la possiblitat d'emprendre accions judicials contra els responsables de Salut per defensar el seu honor. Finalment, Navarro lamenta la mort d'Alpha Pam i es mostra dolgut perquè "ha provocat una escalada d'acusacions que dóna una imatge de la sanitat pública que no té res a veure amb la realitat".

Les afirmacions de Navarro es produïren el mateix dia que el Jutjat d'Instrucció número 2 d'Inca havia admès a tràmit la denúncia presentada per la coalició Més per la mort d'Alpha Pam per un presumpte delicte d'omissió del deure d'auxili. Més hi exercirà l'acusació popular.

Així mateix, el comunicat del gerent d'Inca ve a corroborar la informació continguda en l'acta d'una reunió del Servei de Salut, en la qual es va posar en evidència que els cobraments irregulars a urgències no es produïen únicament a l'Hospital d'Inca, sinó que era una pràctica generalitzada. Es cobrava, o almenys s'agafaven les dades per cobrar, a sense papers en les urgències de més d'un centre i no només a l'Hospital d'Inca, una actuació prohibida per la normativa estatal.

A la reunió, del 10 de maig, no hi assistí el conseller de Salut, Martí Sansaloni, que havia negat que sistemàticament s'intentàs cobrar als sense papers. L'acta de l'encontre recull que el dia abans es va emetre una circular interna deixant clars els criteris d'assistència sanitària a aquest col·lectiu.

Nous criteris

Aquests nous criteris -que només es decidiren després del cas Apha Pam- suposen anar més enllà de les directrius establertes per Madrid i, malgrat que la normativa estatal estableix que només es prestarà assistència en els casos de malaltia o accident greu, "la circular del Servei de Salut estén aquesta assistència gratuïta a qualsevol urgència, independentment que sigui greu o no. També fixa que s'haurà de donar atenció mèdica fins que el pacient sigui donat d'alta tant en els procediments diagnòstics com en els terapèutics.

En la mateixa reunió, s'ordena anul·lar les factures o tornar els doblers als immigrants en situació irregular als quals s'hagi cobrat per supòsits en què no s'havia de cobrar. Al mateix temps, s'ordena retirar els documents de compromís de pagament que s'entregaven en l'admissió d'urgències de diversos centres i s'ordena fer-ne uns de nous en què quedi clar que els sense papers no han de pagar a urgències.

Una desgràcia per aprendre'n

Segons es recull a l'acta, un dels assistents, el subdirector de Facturació de la Gerència d'Atenció Primària de Mallorca, Francesc Moranta, afirma que "és necessari millorar els circuits d'atenció sanitària urgent i que ha estat necessària una desgràcia per prendre consciència d'aquest fet".

La coalició Més, que comparegué ahir per valorar l'acta, instà el president José Ramón Bauzá a cessar el conseller de Salut, Martí Sansaloni, després que hagi quedat demostrat el "desgavell" i el "caos" que regnava a la Conselleria de Salut.

La diputada Fina Santiago criticà que la reunió entre els directius de l'IB-Salut no es dugués a terme arran de la mort d'Alpha Pam, sinó arran que transcendissin a l'opinió pública denúncies que apuntaven a que s'estava cobrant a immigrants irregulars en diversos centres públics, malgrat que no es podia fer.

Santiago també advertí que tant Sansaloni com Bauzá coneixien amb antelació què passava, perquè el 27 de març s'havien reunit amb entitats que treballen amb immigrants i els havien posat al cas que se'ls estava facturant de manera irregular.

L'aparició de l'acta de l'IB-Salut, en què s'admet que es cobrava a immigrants en situació irregular en diverses urgències abans de la mort d'Alpha Pam, no ha fet moure ni un mil·límetre el Govern. Clar que això va ocórrer abans del duríssim comunicat de l'exgerent d'Inca.

La portaveu del Govern, Núria Riera, ho centrà tot en el cas del senegalès mort per tuberculosi, sense tenir en compte que les irregularitats, reconegudes per l'IB-Salut, no es devien produir només en aquest cas. Assegurà que tres expedients administratius oberts a l'Hospital d'Inca no són per "inculpar", sinó per "depurar la possible responsabilitat que des del punt de vista sanitari hi hagi pogut haver".

stats