Balears 28/07/2013

Bauzá indica que l'incendi encara no està controlat

El president va destacar que l'evolució del foc depèn en gran mesura de "la sort"

ara balears
2 min
Bauzá al centre de control.

PalmaEl president del Govern, José Ramón Bauzá, ha anunciat que han augmentat des de les 1.600 fins a les 1.800 les hectàrees afectades per l'incendi de devora la serra de Tramuntana des de divendres i ha indicat que continua actiu i que no ha pogut ser controlat.

En declaracions a la premsa a Andratx després de la reunió de coordinació, el cap de l'Executiu balear ha explicat que l'evolució de l'incendi dependrà, en gran part, de "la sort", ja que "no és el mateix que el vent canviï o que hi hagi un vent amb poca força i que no giri i que les condicions meteorològiques s'estabilitzin".

En aquest sentit, ha assenyalat que anit va ser "complicada" a conseqüència del "gir" del vent, que va derivar que s'haguessin d'evacuar les aproximadament 700 persones que hi havia a Estellencs. Així mateix, el fet que les aeronaus no hagin pogut actuar durant la nit suposa que la zona no s'hagi pogut humitejar, si bé en aquests moments continuen les tasques "amb molta contundència" per mitjans aeris i terrestres.

Bauzá ha indicat també que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, li ha telefonat aquest matí per manifestar la seva "preocupació" i dir-li que Balears pot comptar amb "tots els efectius que siguin necessaris per aturar aquesta situació".

A més, ha manifestat que té un contacte continu, pràcticament cada hora, amb els ministres d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, d'Interior, i de Defensa, Miguel Arias Cañete, Jorge Fernández Díaz i Pedro Morenés, respectivament.

El president autonòmic, que ha qualificat aquest incendi de "desastre ecològic", s'ha referit també a les 700 persones que han estat desallotjades d'Estellencs i ha indicat que no es manegen "horaris" ni "expectatives" amb relació a quan podran tornar als seus habitatges.

En aquest sentit, ha defensat que els veïns d'aquesta localitat mallorquina únicament retornaran a casa quan hi hagi un risc zero. També ha recordat que no van ser evacuats pel perill que la llengua de foc estigués a prop, "sinó per evitar intoxicacions i una pujada de les temperatures". "Quan puguem se'n facilitarà la tornada, però tenint en compte la seguretat dels efectius i dels residents".

Bauzá ha destacat que actualment estan treballant unes 400 persones, ja que hi ha 800 efectius que treballen per torns. A més, ha afegit que està pendent l'arribada d'un nou grup de la Unitat Militar d'Emergències (UME), que gestiona el transport a través de les navilieres.

stats