TEMA DEL DIA

Exculpats els imputats pels incidents en la visita de Bauzá a Manacor

La jutgessa no veu motius per atribuir cap delicte als vuit ciutadans imputats pels aldarulls, entre els quals hi ha tres regidors de l'oposició

Els aldarulls per la visita de José Ramón Bauzá a Manacor han quedat, després de prop de dos anys d'imputacions a vuit ciutadans i dues detencions, en no res. La jutgessa Clara Rodríguez Nieto, titular del Jutjat d'Instrucció número 2 de Manacor, ha decretat el sobreseïment de la causa oberta arran de la denúncia presentada per les ferides lleus a l'escolta personal del president del Govern i del PP i dos policies nacionals de Manacor en els incidents ocorreguts el 15 de maig del 2012 durant la visita de Bauzá a la seu del PP manacorí, on es tiraren objectes als polítics populars.

La interlocutòria exposa que, si bé els fets investigats són constitutius d'infracció penal, "no existeixen motius suficients per atribuir-ne la perpetració a cap persona determinada".

Arran de la causa que ara s'arxiva, la Policia Nacional va detenir dos ciutadans, Joan R. i Miquel À. G., 15 dies després dels fets i havent visionat vídeos de la concentració ciutadana, ja que van ser acusats de desordre públic. A més d'aquests dos veïns de Manacor, que sortiren en llibertat amb càrrecs al cap d'unes hores, foren imputades sis persones més, entre les quals hi ha tres regidors de l'oposició –els de MÉS Sebastià Gaià i Miquel Oliver i el d'Esquerra Republicana, Joan Llodrà– i un individu jubilat, a més d'altres ciutadans anònims.

L'Audiència Provincial de Palma ja havia aixecat la imputació de Sebastià Gaià el passat mes de juliol després que el regidor interposàs un recurs d'apel·lació. El tribunal considerà aleshores que la imputació no estava justificada, ja que "la mera presència a la concentració resultava insuficient per fundar la seva participació en el delicte de desordre públic" que s'investigava i que ara ha quedat arxivat. Els magistrats Juan Pedro Yllanes Suárez, Rocío Martín Hernández i Eleonor Moyá Rosselló exposaren que "l'únic indici de la participació en els fets que s'investigaven era la seva presència a la concentració pacífica" que tingué lloc fa més de dos anys i que aquesta dada per si sola "resulta insuficient i no existeix cap element més que el relacioni amb els incidents".

Amb la interlocutòria del Jutjat número 2 de Manacor, per tant, s'estén la decisió presa anteriorment per l'Audiència a la resta dels imputats, ja que la jutgessa considera que "no existeixen indicis de la comissió, per part de cap d'ells, de fets incardinables en el tipus dels articles 550 i següents del Codi Penal" –és a dir, atemptat contra l'autoritat, penat amb presó i multes–, segons les declaracions efectuades, el contingut dels atestats de la Policia Nacional i la declaració testifical de l'inspector i el sotsinspector de la Policia Nacional.

Declaracions

En les respectives declaracions davant la justícia, els regidors imputats asseguraren que "la concentració contra el president Bauzá va transcórrer majoritàriament de manera pacífica i es va convocar a través de les xarxes socials, en protesta per les polítiques que retallen els nostres drets lingüístics". Això explicà el 2013 el regidor Sebastià Gaià.

El president Bauzá també presentà testimoniatge i declarà que "tiraven casseroles, hi havia gent amb bastons i barres i els insults eren continus", unes afirmacions que per als que aleshores eren imputats eren "mentides davant la jutgessa".

Més continguts de

El + vist

El + comentat