CAS NÓOS

El jutjat de Castro prepara més de 35.000 folis del cas Nóos per enviar-los a l'Audiència

El fet que la majoria dels acusats no hagin constituït les fiances no atura el procediment i, quan es rebi l'escrit de defensa de Grau, es remetrà de manera immediata la causa al tribunal per a la preparació del judici

El cas Nóos, que durà al banc dels acusats la infanta Cristina de Borbó i el seu marit, Iñaki Urdangarin –juntament amb altres 16 acusats–, ocupa ja actualment més de 35.000 folis, i la causa, abans de partir cap a l'Audiència de Palma perquè es dugui a terme el judici, en pot sumar fins a 40.000, una vegada hi queden incorporats formalment els escrits de les defenses. Per ara, en el Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma, que dirigeix fins al mes de desembre d'enguany José Castro, es fa feina de valent per segellar cada un dels folis dels darrers escrits formalitzats i per escanejar-los, amb la finalitat de poder-los passar a totes les parts. Si el sumari ja era voluminós, més ho han complicat encara l'escrit de Diego Torres i la documentació que l'acompanya i que, col·locada dins caixes, envaeixen el despatx del jutge.

 
El termini de presentació de les fiances –que superen els 61 milions d'euros– i dels escrits de defensa ha acabat sense la constitució de la pràctica totalitat de les fiances (just se n'ha abonada una de completa) i amb l'amenaça que l'enrevessada estratègia defensiva de l'exvicealcalde de València, Alfons Grau, embulli encara més el trasllat de la causa dels Jutjats d'Instrucció a l'Audiència per al judici. Grau, en haver estat encausat el darrer (i no per Castro, sinó per l'Audiència), disposa de més temps i, a més a més, vol que l'Audiència li aclareixi determinats aspectes de la seva imputació. Fins que això no passi –i Castro no en rebi l'escrit de defensa–, el jutge no pot remetre la causa a l'Audiència. Aquest darrer confia que tot això es resolgui com aviat millor.

 
Què passarà a partir d'ara?

 
El fet que els acusats –entre els quals, a més dels ducs de Palma, destaquen el soci d'Urdangarin i l'expresident del Govern Jaume Matas– no hagin constituït les fiances per cobrir les hipotètiques multes i responsabilitats civils que es poguessin fixar en sentència no atura el tràmit de traslladar el cas a l'Audiència. Així, el procediment per cercar el llistat de béns de cada acusat i el seu embargament per assegurar les fiances es pot allargar un parell de mesos i serà paral·lel al procés que se seguirà a l'Audiència de preparació del judici. De fet, alguns dels acusats han aportat, juntament amb l'escrit de defensa, relació de béns.


La fiança més alta és la que s'ha imposat a Iñaki Urdangarin, que supera els 13,6 milions d'euros, seguida de la que s'ha fixat per al seu soci Diego Torres (solidària amb la seva esposa) i que se situa, per als dos, en 15,8 milions. La fiança establerta per a la infanta Cristina de Borbó és de 2,7 milions, de manera que els ducs han d'afrontar el pagament de 16,3 milions d'euros. Els ducs de Palma estan pendents que es formalitzi la venda del seu palauet i, dels 6,9 milions que n'obtindran, n'han de lliurar 2,3 al jutjat de Castro per cobrir, en part, les fiances.

 
Depenent del temps que es torbi l'Audiència a fer a Grau els aclariments que ha demanat, el tribunal rebrà més o manco aviat la causa. Des del jutjat de Castro, el traspàs serà immediat en tenir l'escrit de defensa de l'exvicealcalde de València, perquè el jutge ja no ha de fer cap altre pronunciament sobre el cas.


L'Audiència, en rebre el cas, serà la que decidirà sobre les proves sol·licitades per les parts per al judici que, com a molt prest, tindrà lloc en el darrer trimestre de 2015. Quins seran els magistrats del tribunal que jutjarà la infanta es decidirà per torn de repartiment, i el lloc de la vista oral (l'Audiència o una seu que permeti acollir els nombrosos mitjans de comunicació que s'hi acreditaran) el sabrem en els propers mesos.

 
La defensa de Cristina de Borbó confia que la infanta –que ja no té cap manera d'esquivar el judici– estigui asseguda al banc dels acusats com menys temps millor i, per això, presentarà una qüestió prèvia, en el primer dia de la vista, insistint que la duquessa de Palma no pot ser jutjada (en aplicació de la doctrina Botín) només amb l'acusació de Manos Limpias. Tanmateix, aquesta jugada no assegura res, perquè el tribunal podria resoldre en sentència (en un sentit o altre) i ordenar la continuació del judici.