Internacional 11/05/2018

Les víctimes més innocents

Més de 20.000 estudiants i professors són assassinats en els últims cinc anys al món

Ara
2 min
Dues noies ploren en la vigília de record per les víctimes del tiroteig en un institut de Parkland, a Florida.

BarcelonaAlmenys 21.000 estudiants i professors han mort o han resultats ferits, víctimes de la violència política o religiosa en els últims cinc anys al món, principalment al Iemen i a Nigèria, segons un estudi fet públic per la Coalició Global per Protegir l'Educació d'Atacs (GCPEA). L'informe xifra en 12.700 els atacs perpetrats contra escoles, ja sigui amb bombes, amb incendis intencionats o per la repressió exercida pels governs.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Ensenyar i aprendre s'ha convertit de manera creixent en un perill per a les vides d'estudiants, professors i acadèmics", ha advertit la directora de la GCPEA, Diya Nijhowne. "Les escoles i les universitats haurien de ser espais protegits, però exèrcits i grups armats continuen convertint aquests llocs en centres d'intimidació i de violència", ha afegit. Als Estats Units, però, els atacs els protagonitzen sovint alumnes o exalumnes, com l'últim de l'institut de Parkland, a Florida, en què es va tornar a activar el debat sobre la proliferació d'armes o la necessitat d'armar els professors.

El Iemen és el país més afectat en aquests últims anys per aquest tipus d'atacs, amb més de 1.500 escoles i universitats danyades o completament destruïdes per atacs aeris i combats, assenyala l'informe. El país àrab està sumit en una guerra en què estan implicats els països del Golf Pèrsic i l'Iran des del 2015 i que ha causat la mort d'almenys 5.000 civils, la majoria pels bombardejos de l'aviació de l'Aràbia Saudita.

Boko Haram

Un altre dels països víctima d'aquesta violència és Nigèria, amb més d'un miler de centres educatius atacats. El cas més conegut va ser el que va tenir lloc el 2014 a la localitat de Chibok, on els jihadistes de Boko Haram van segrestar 220 alumnes d'una escola. El febrer passat 110 estudiants més van ser raptades a la localitat nigeriana de Dapchi.

Altres països que apareixen a la llista de la GCPEA són Turquia, Síria, Israel, els territoris palestins, Egipte, el Sudan del Sud, les Filipines i la República Democràtica del Congo. ¿En què s'ha convertit el món si hi ha nens que han de fer front al segrest o a la mort per la seva voluntat d'estudiar i aprendre?", es pregunta Shahida Azfar, subdirectora de l'Unicef. "Hi ha pares que es veuen forçats a negar l'educació als seus fills perquè fer-ho suposa posar-los en un greu perill", afegeix.

stats