Més de 50 milions de refugiats al món, la xifra més alta des de la II Guerra Mundial

L'ACNUR denuncia la manca d'acció internacional per aturar els conflictes

Mai des de la II Guerra Mundial, l'èxode forçat al món havia estat tan elevat com l'actual L' ACNUR, l'agència de l'ONU per als refugiats ha anunciat avui divendres que 51,2 milions de refugiats i desplaçats. Només l'any passat, 7,6 milions de persones es van veure obligades a deixar les seves llars fugint de la guerra, desastres naturals o la gana. La meitat dels afectats són nens.
"Realment estem davant un salt qualitatiu, un enorme increment del desplaçament forçat en el nostre món", ha lamentat l'alt comissionat de l'ACNUR, Antonio Guterres. Segons les dades oficials, actualment hi ha 16,7 milions de refugiats
La xifra global de 51,2 milions de persones desplaçades es va elevar pels sis milions d'un any abans. Ells van incloure 16,7 milions de refugiats, 33,3 milions de desplaçats dins dels seus països d'origen, i 1,2 milions de sol·licitants d'asil que encara tenen pendent una resposta.

Els països més afectats pels nous desplaçaments interns són Síria, República Democràtica del Congo i República Centreafricana, tots tres embolicats en conflictes armats, que esperen encara una intervenció internacional. "Estem veient aquí els immensos costos de no posar fi a la guerra, de no resoldre o prevenir el conflicte", ha subratllat Guterres en una roda de premsa a Ginebra. "Veiem que el Consell de Seguretat paralitzat en moltes crisi crucials de tot el món", ha lamentat el responsable que ha assenyalat, a més, que hi ha "crisis velles que semblen no morir mai".

La majoria dels refugiats han trobat refugi en els països en desenvolupament, en contra del mite alimentat per alguns polítics populistes a Occident que els seus estats s'estaven inundades, ha subratllat Guterres. "En general, en el debat en el món desenvolupat, hi ha la idea que els refugiats estan fugint cap al nord i que l'objectiu no és precisament per trobar protecció, sinó de trobar una vida millor. "La veritat és que el 86% dels refugiats del món viuen en territoris en vies de desenvolupament", ha informat el responsable.

Alemanya s'ha convertit en el major receptor de peticions d'asil, amb gairebé 110.000, un increment que l'ACNUR atribueix, en part, a l'increment de sol·licitants de Rússia. En segon lloc se situen els Estats Units, que concentren les demandes de mexicans i centroamericans. Per darrere, Sud-àfrica, el que més allotja de l'hemisferi sud, seguit de França i Suècia, que ha acollit el major nombre de sirians .

Ciutadans afganesos, sirians i somalis van representar el 53% dels 11,7 milions de refugiats sota la responsabilitat d'ACNUR. A més, c inc milions de palestins estan atesos per una agència alemanya UNRWA.

Més continguts de