Internacional 15/10/2016

Acord històric per reduir els gasos refrigerants que escalfen el planeta

Coral Davenport / 'the New York Times'
3 min
Kerry en la seva intervenció a Kigali.

KigaliAquest dissabte els negociadors de 170 països han arribat a un acord vinculant a Kigali (Ruanda) per combatre el canvi climàtic reduint l'ús dels gasos responsables de l'escalfament del planeta: els gasos refrigeradors HFC.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les converses a Kigali no han tingut la mateixa atenció mediàtica que els acords de la cimera climàtica de París de l'any passat, però l'impacte podria ser igual o superior pel que fa als esforços per frenar l'escalfament global.

El secretari d'Estat dels Estats Units, John Kerry, parlant amb alguns negociadors a Kigali, ha assegurat que "aquest és, probablement, el pas més important que podíem prendre en aquest moment per frenar l'escalfament del planeta i reduir-lo per a les futures generacions".

Mentre l'acord de París comptava amb el compromís dels països signataris de reduir les emissions de diòxid de carboni que provenen dels combustibles fòssils utilitzats en vehicles i fàbriques i plantes elèctriques, l'acord de Kigali té un únic objectiu: els refrigeradors químics anomenats 'hidrofluorocarburs' (HFC).

Els acords signats a París són molts amplis i de caràcter voluntari, de manera que l'aplicació d'aquests acords depèn de la voluntat política dels futurs líders mundials. Per contra, l'acord de Kigali inclou objectius i calendaris específics per tal de reemplaçar els HFC per alternatives més amigables amb l'entorn, sancions comercials per castigar els infractors i el compromís dels països rics d'ajudar a finançar la transició dels països pobres cap als productes de substitució que tenen més cost.

Un acord molt efectiu

Els negociadors asseguren que el fet que l'acord sigui tan concret facilitarà un rendiment més gran de les accions que han de dur a terme la indústria i els governs. D'altra banda, els científics avisen que, en vista de l'enorme impacte que tenen els gasos HFC sobre l'atmosfera, l'acord podria evitar un augment de la temperatura de gairebé mig grau. Això representa una fita molt important en la lluita contra l'augment de la temperatura atmosfèrica perquè, segons els estudis científics, si aquesta temperatura puja 2 graus, el món es veurà abocat a un augment constant del nivell del mar, sequeres, inundacions, huracans molt més devastadors i escassetat d'aliments i aigua.

Per sobre de tot, l'acord suposarà una reducció, a l'atmosfera, de l'equivalent a 70 milions de tones de diòxid de carboni –gairebé el doble de la contaminació de carboni produïda anualment a escala global.

L'acord de Kigali és "molt més fort que el de París", va dir ahir Durwood Zaelke, president de l'Institut per la Governabilitat i el Desenvolupament Sostenible. "És un tractat que obliga els governs a complir amb el seu compromís".

El pacte signat a Ruanda s'ha estat cuinat durant set anys. No ha sortit del no-res, sinó que es tracta d'una esmena del Protocol de Mont-real, que data del 1987 i que tenia com a objectiu preservar la capa d'ozó mitjançant la prohibició dels gasos refrigerants anomenats 'clorofluorocarbonis' (CFC).

El tractat de Mont-real especifica que els estats poden modificar l'acord original per eliminar productes químics de substitució que perjudiquin el medi ambient, encara que no afectin la capa d'ozó.

Segons el director executiu del Programa de Nacions Unides pel Medi Ambient (PNUMA), Erik Solheim, l'esmena a l'acord de Mont-real és la "major contribució del món" als acords de la cimera climàtica de París, on l'any passat es va prometre evitar els pitjors efectes del canvi climàtic. "S'ha complit aquesta promesa".

Què són els gasos HFC?

Els HFC representen només un petit percentatge dels gasos d'efecte hivernacle presents a l'atmosfera, però l'impacte que tenen és mil cops més potent que el del diòxid de carboni. Principalment s'usen en aires condicionats i aparells de refrigeració.

El desenvolupament dels hidrofluorocarburs és una conseqüència del Protocol de Mont-real. La resposta de les empreses químiques a l'acord de Mont-real, que prohibia l'ús de gasos CFC, contaminants per a la capa d'ozó, va ser el desenvolupament dels gasos HFC.

stats