IMMIGRACIÓ
Internacional 08/08/2019

Activistes es traslladen a Lampedusa per forçar que es doni port a l’‘Open Arms’

El president de l’Eurocambra demana a Juncker “ajuda urgent” per als migrants que són a bord

Gerard Fageda
3 min
Activistes es traslladen a Lampedusa per forçar que es doni port a l’‘Open Arms’

Lampedusa (Itàlia)L’endemà que el ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, reiterés que no deixaria desembarcar a Lampedusa el vaixell Open Arms que fa una setmana va rescatar 124 persones al Mediterrani central, el president del Parlament Europeu, David Sassoli, va enviar dijous una carta al cap de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, demanant assistència humanitària urgent per a les persones que són a bord del vaixell de l’ONG badalonina, i també organitzar una “distribució justa dels migrants”.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

També han reaccionat a la negativa d’obrir els ports una cinquantena d’activistes d’arreu d’Itàlia que s’han traslladat fins a la petita illa per protestar i forçar el desembarcament de l’ Open Arms a Lampedusa. Ahir va ser la primera nit que van dormir davant de la principal església de l’illa -juntament amb turistes que es van sumar a la concentració- i ho continuaran fent fins que el vaixell català atraqui en algun port. “Volem ser el far que marqui el camí dels immigrants, que sàpiguen que els estem esperant i que els estimem”, diu Claudia Vitali, una de les coordinadores del programa de l’església protestant italiana Mediterranean Hope.

Vitali adverteix, però, que l’illa està “dividida” i no tots els habitants de Lampedusa opinen com els activistes. Com és el cas d’Antonio Puccillo, que va treballar en el centre d’acollida dels refugiats. “No guardo una bon record d’aquella època, era el camioner que els portava des del centre fins a l’aeroport, i em van assaltar dos cops amb ganivets. Ens veien com els culpables d’aquella situació tan dramàtica, però no era culpa meva que el centre estigués brut i fos massa petit”, explica Puccillo, que veu en Salvini la solució. “No puc veure cap polític ni he votat mai, però Salvini em cau bé”, assegura.

Suport a Salvini

En la mateixa línia, el llogater de cotxes i mecànic Steffano Calopinto celebra que, amb el líder de la ultradretana Lliga, hagi disminuït l’arribada d’immigrants a l’illa. També veu amb bons ulls el decret de Salvini que imposa multes de fins a un milió d’euros a les ONG que rescatin immigrants al mar i els portin a territori italià. “Som una illa que a l’hivern no arribem als 6.000 habitants, no podem fer-nos càrrec de tots [els immigrants]. Salvini només diu que, si estem en una comunitat europea, ens hem de repartir els immigrants entre tots”, observa Calopinto.

Tot i la missiva del president del Parlament Europeu, per al Fabio -que és recepcionista d’hotel- no és més que un altre acte hipòcrita dels vells polítics italians i europeus. “S’hauria de regularitzar la situació de tots els que arribin, perquè si no els empenyem a dedicar-se a activitats il·legals. Ara bé, Itàlia sola no pot amb tots, i això és el que diu Salvini, que és l’únic polític que almenys ha proposat alguna cosa sobre el problema de la immigració”, afirma el Fabio amb la boca plena mentre sopa i, com cada nit, mira el telenotícies del Canale Cinque, del grup Mediaset que és propietat del conservador Silvio Berlusconi.

Amb la indiferència de la vella política italiana, tant dels socialdemòcrates com dels democristians, la coordinadora de Mediterranean Hope també és molt dura. “Fins i tot l’esquerra callava. Això ha donat peu a feixistes com Salvini. La gent veu i sap que hi ha un problema amb la immigració, i Salvini els ha ofert una solució fàcil”, lamenta Vitali.

Fins i tot el gelater Vito Fiorino, que el 3 d’octubre del 2013 va rescatar 47 immigrants amb la seva embarcació davant de la impassibilitat de la guàrdia costanera italiana, està a favor de les mesures de Salvini. Amb tot, admet que no li agrada ell personalment pel seu to i perquè té por que acabi convertint-se en un líder autoritari. “Lampedusa és com la meva barca en aquell tràgic naufragi, estava homologada per a nou persones i vam recollir-ne 47, va ser un drama i encara ara em costa explicar-ho. És molt dur, Europa no només s’ha de bolcar en el repartiment adequat dels refugiats que arriben, sinó també del salvament dels pobres nàufrags”, afirma Fiorino, que nega ser racista: “Per l’amor de Déu, racista no! Però Salvini almenys ha aconseguit aturar l’arribada d’immigrants”.

Però la coordinadora de Mediterranean Hope assegura que s’ha reduït el nombre d’arribades per l’acord a què el govern italià ha arribat amb Líbia, que “abandona [els migrants] a les mans de la màfia”, i perquè, a l’haver-hi menys ONG al Mediterrani, “no sabem quanta gent es mor sense que ens n’assabentem”.

stats