'RENTRÉE' POLÍTICA
Internacional 15/09/2012

Adéu al president normal

àlex Vicente
2 min
Adéu al president normal

PARÍSAmb la popularitat en caiguda lliure i una pluja de crítiques per la seva invisibilitat al damunt, François Hollande aborda la rentrée política amb un canvi d'estratègia significatiu. El president francès ha perdut 6 punts de suport només en l'últim mes. La situació és encara més dramàtica si es té en compte que només el 42% dels francesos valoren positivament la seva feina avui, un 20% menys que quan va ser escollit. François Hollande s'ha endinsat en els últims dies en una operació de reconquesta que implica ocupar permanentment l'esfera pública i llimar la imatge de president discret que havia convertit en marca de fàbrica.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Sóc a la primera línia", va assegurar diumenge passat durant la intervenció televisiva en què va anunciar un paquet de mesures d'austeritat xifrat en 33.000 milions d'euros. Hollande va fer gala d'un estil més combatiu i viril, marcat per les declaracions gairebé marcials contra la crisi, i per fer servir en gairebé cada frase la primera persona del singular, en un gir que va recordar el seu predecessor, Nicolas Sarkozy. Hollande l'havia convertit fins ara en un contramodel de qui distanciar-se tant sí com no. Però la mala percepció del seu suposat immobilisme entre l'opinió pública -que el comença a acusar d'actuar com un rei adormit, a l'estil del Jacques Chirac dels últims dies- ha forçat Hollande a acomiadar-se de la "presidència normal" que desitjava.

Del tren a l'avió presidencial

Els gestos simbòlics per indicar aquest canvi també s'han reproduït aquesta setmana. En un desplaçament oficial a Rennes, François Hollande va preferir l'avió presidencial al tren, que havia convertit en el seu mètode de transport oficial per reduir les despeses operacionals de l'Elisi. La ciutat bretona és a només dues hores de París en tren d'alta velocitat, però Hollande va preferir l'Airbus comprat i remodelat per Nicolas Sarkozy per valor de 176 milions d'euros, un cost que l'actual president socialista havia criticat repetidament.

Hollande també havia promès que l'Elisi no encarregaria més estudis d'opinió, després que es descobrís que Sarkozy n'encarregava per valor de 10 milions d'euros l'any. Però, amb el baròmetre de popularitat del president a la baixa, l'Elisi hauria firmat aquesta setmana un conveni per dotar-se un altre cop d'estudis d'opinió. Tampoc ha respectat la promesa de no involucrar-se en la vida interna del Partit Socialista, com apunta la discreta ingerència del president en la successió de Martine Aubry al capdavant de la formació.

stats