Més de 2.000 morts en l'esllavissament de terres de l'Afganistan, un dels pitjors desastres naturals del país

De moment s'han recuperat 300 cadàvers, però les autoritats descarten trobar supervivents

Han mort més de 2.000 persones a causa de l'esllavissament de terres que va tenir lloc ahir, divendres, al nord-est de l'Afganistan i que és un dels pitjors desastres naturals del qual es té registre en la història del país asiàtic.

Els equips de rescat han continuat les tasques per recuperar els cossos de les víctimes, encara que amb poques esperances pels escassos mitjans de què disposen per a la recerca de supervivents entre les muntanyes de fang i pedres en què s'ha convertit la zona afectada.

Justament aquesta precarietat de mitjans no permetrà que almenys fins d'aquí a unes quantes setmanes se sàpiga el nombre exacte de víctimes mortals causades pel sinistre, però les autoritats de la regió donen per fet que finalment superarà els dos milers.

Shah Wali Adeeb, governador de la província de Badakhshan, escenari de l'esllavissament, ha afirmat en unes declaracions a l'agència Efe que "han mort més de 2.000 persones" pel desastre i que les autoritats han creat "una comissió per identificar les víctimes".

Adeeb ha advertit, però, que un dels problemes per a la identificació de les víctimes de sexe femení és que "en la cultura afganesa les famílies no registren el nom de les dones, motiu pel qual se sap el cognom però no el nom de la majoria".

El governador provincial ha dit que, de moment, s'han recuperat 300 cadàvers, però ha apuntat que "encara n'hi ha molts de sepultats".

Han sortit dos helicòpters de Kabul per col·laborar en les tasques de rescat, que fins ara s'han fet amb pales: "No han tingut gaire èxit [les tasques de rescat] perquè els estris que tenim no serveixen de gaire en aquest cas", ha reconegut el funcionari. "Algunes cases són a 30 metres de profunditat", ha explicat.

En unes declaracions a l'agència local AIP, Adeeb havia advertit abans que sense ajuda exterior seria impossible rescatar les víctimes, davant la quantitat de terra que cobreix el lloc on es va produir la catàstrofe.

Unes 700 famílies van poder ser traslladades ahir a zones segures, davant la inestabilitat del terreny en l'àrea, i van ser allotjades en tendes de campanya per passar la nit; avui han sigut evacuades 2.000 persones després de rebre els primers auxilis.

El desastre ha causat també la mort d'uns 1.500 caps de bestiar, que van quedar sepultats per tones de fang i roques.

L'esllavissament de terres es va produir després de dos dies d'intenses pluges a la localitat d'Ab-i-Barik, al districte d'Argo, on van quedar completament enterrats 300 dels 1.000 habitatges que van resultar afectats pel col·lapse d'un turó veí.

Els desastres naturals són freqüents en el remot extrem nord-est afganès, fronterer amb el Tadjikistan, el Pakistan i la Xina, i que compta amb mitjans precaris per fer front a les riuades, les allaus de neu i els terratrèmols que es produeixen a la regió.

L'àrea, muntanyosa està solcada per la serralada de l'Hindu Kush, una de les més elevades del món, en una zona del planeta sensible a freqüents tremolors de terra a causa de la confluència d'importants plaques tectòniques.

D'acord amb els registres oficials, i a l'espera que es divulgui el nombre final de víctimes, el desastre de divendres només ha estat superat a l'Afganistan per la catàstrofe natural que va suposar el terratrèmol que va assolar la província del nord de Takhar el 1998.

En aquell sinistre, que va tenir lloc en un enclavament pròxim al de la catàstrofe d'ahir, hi van morir almenys 3.500 persones.

Més continguts de