L'oficialista Ashraf Ghani guanya les eleccions presidencials a l'Afganistan

Els resultats apunten que hauria obtingut el 56% dels sufragis

La comissió electoral afganesa ha anunciat avui, dilluns, que Ashraf Ghani, execonomista del Banc Mundial, ha guanyat la segona volta de les eleccions presidencials celebrades el 14 de juny amb el 56,44% dels vots, mentre que el seu rival Abdullah Abdullah ha obtingut el 43,56% dels sufragis en el primer recompte oficial publicat des de la data de les eleccions. Aquests resultats son preliminars, ja que fins al 22 de juliol la Comissió Electoral Independent (CEI) no publicarà els resultats definitius que proclamaran el guanyador com a nou president afganès.

Cap dels dos candidats ha reaccionat davant de les xifres, tot i que en la primera volta Abdullah, que va liderar un moviment antitalibà, va denunciar que el procés estava ple d'irregularitats per afavorir el seu rival, alhora que va amenaçar a no admetre els resultats. 

Ghani i Abdullah van mantenir ahir una maratoniana reunió que s'ha allargat fins aquesta matinada i que s'ha acabat sense acord per resoldre les controvèrsies que hi ha hagut entre tots dos candidats des de la celebració de les eleccions. Abdullah Abdullah ha acusat l'actual president afganès, Hamid Karzai, d'organitzar un frau electoral massiu per assegurar la victòria electoral de Ghani.

La comunitat internacional tem que si Abdullah i Ghani no arriben a un acord de compromís per solucionar les seves controvèrsies el país centreasiàtic podria tornar-se a precipitar en una guerra civil que enfrontaria totes les seves comunitats ètniques i que fins i tot podria suposar la seva desintegració.

Les eleccions posen a la pràctica punt final a la presidència de Hamid Karzai, al capdavant de l'estat afganès des de fa 13 anys.

Més continguts de