PRÒXIM ORIENT
Internacional 04/06/2012

Al-Assad culpa agents exteriors de la massacre d'Al-Haula

Neil Macfarquhar
3 min
LA PROVA DEL DELICTE Zaher al-Hariri, que diu que ha perdut la mà per la repressió del règim, mirant ahir el discurs d'Al-Assad des de l'exili a Jordània.

THE NEW YORK TIMES / BEIRUTDesprés de cinc mesos en silenci, el president sirià, Baixar al-Assad, va adreçar-se ahir al seu poble per negar qualsevol implicació del règim en la massacre d'Al-Haula. Davant del flamant Parlament sirià, resultat d'unes eleccions poc transparents, Al-Assad va reiterar de nou que la violència al país està promoguda per conspiradors estrangers. El dictador va assegurar als diputats que la seva elecció significava "una bufetada" per a tots els que qüestionen les reformes a Síria i que els problemes que afrontava el país no eren polítics, sinó engendrats per terroristes coordinats per líders estrangers, però que estava disposat a mantenir el diàleg amb l'oposició.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Durant una hora de discurs des del púlpit daurat on acostuma a aparèixer, va explicar que estava horroritzat per la massacre d'Al-Haula i va assegurar "que ni les bèsties podien fer tal atrocitat". "Els nostres cors van sagnar i la nostra ràbia va ser indescriptible quan vam veure escenes tan doloroses a la televisió", va dir el president sirià. "Ni l'àrab ni qualsevol llenguatge humà poden descriure les escenes de què vam ser testimonis a Al-Haula".

Atacs al Consell de Seguretat

Al-Assad va voler posar el dit a la llaga remarcant les incongruències de la comunitat internacional. Va assenyalar que en un primer moment s'havia acusat l'exèrcit del règim com a autor de la massacre però que després s'havia revisat l'acusació en veure que els cossos no havien mort per foc d'artilleria pesant. Amb aquest argument, el president va relacionar la massacre amb l'"assalt general" -així el va qualificar- a què Síria s'ha enfrontat durant els últims quinze mesos de revolta.

L'atac del 25 de maig en un poble d'Al-Haula va deixar 108 morts, 49 dels quals eren nens. La majoria van ser disparats de prop o bé degollats. Els testimonis sobre el terreny asseguren que l'assalt va ser dels xabiha , una milícia de sicaris pagada i controlada pel govern, reunida en pobles pròxims de la secta alauita, la mateixa minoria que el clan Al-Assad.

Segons les Nacions Unides, justament aquestes guerrilles estarien al darrere dels assassinats, tot i que el Consell de Seguretat va condemnar l'ús d'artilleria pesant per part del govern contra la població civil.

L'oposició acusa els 'xabiha'

El discurs d'Al-Assad no va agafar per sorpresa l'oposició, després que els mateixos observadors de l'ONU hagin relacionat la matança amb els sicaris d'Al-Assad. "Tenim testimonis de la massacre, i tenen ben clar qui va fer-ho. Van ser els xabiha , que tenen el suport de l'exèrcit sirià", argumentava ahir Salim Qabbani, un activista de l'àrea de Homs, al centre del país. "L'única guerra a sou contra el poble sirià és la del règim, que està utilitzant armes pesants per atacar els civils i destruir ciutats senceres".

Estranyament, l'agència oficial del règim sirià, Sana, no va mencionar la massacre d'Al-Haula en les seves primeres informacions sobre el discurs d'Al-Assad, focalitzant així la informació en la seva retòrica i demanant la unitat nacional i la fi de la crisi.

Per enèsima vegada, Al-Assad va apel·lar a una teoria conspirativa estrangera causada pel suport del país durant anys a la "resistència", el terme utilitzat per descriure l'aixecament contra Israel en particular i Occident en general tant de Teheran com de Damasc. "És pel rol de Síria, el rol militant de Síria, el suport de Síria a la resistència, volen atacar el seu rol, volen aixafar-lo, volen dividir aquesta nació", va argumentar.

En certa manera, Al-Assad va contestar ahir a les propostes de l'enviat especial de l'ONU, Kofi Annan, que li va exigir la setmana passada el compliment dels sis punts del pla de pau acordat a l'abril. "La crisi no és interna -va etzibar-, més aviat es tracta d'una guerra estrangera amb suports interns i tothom és responsable de defensar casa seva [...]. Hauríem de lluitar contra el terrorisme perquè no ens desviï del nostre camí".

Fent servir un vocabulari que recorda els líders de la República Islàmica de l'Iran, Al-Assad va dirigir-se a qui diu que no hi ha reformes polítiques a Síria: "Celebrar eleccions parlamentàries tal com estava previst ha significat una bufetada per a aquells que volien ofegar de sang la seva pròpia gent".

Un canvi de règim, l'única opció

Des de l'inici de l'aixecament, tots els portaveus del règim han dit el mateix: "Tenim motius legítims per queixar-nos i hem tirat endavant moltes reformes polítiques i les reformes s'estan accelerant", recorda Hilal Kashan, director del departament de ciències polítiques de la Universitat Americana de Beirut. "Però l'única cosa que s'ha accelerat és la repressió. El règim és incapaç, de manera inherent, de reformar-se, perquè la seva última reforma significa un canvi de règim".

stats