Internacional 31/07/2012

Al Qaida encara és una amenaça “seriosa” pels EUA

L'informe anual considera Cuba, l'Iran i Síria estats que patrocinen el terrorisme mundial

Agències
2 min
Osama Bin Laden

WashingtonTot i la mort del seu líder, Osama Bin Laden, l'any 2011, Al Qaida segueix essent una amenaça “seriosa” pels EUA, segons diu l'informe anual sobre el terrorisme al món que ha presentat dilluns el departament d'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest informe, que el govern americà presenta al Congrés perquè aquest prengui mesures econòmiques vers els països implicats, destaca que tot i la pressió sobre el nucli d'Al Qaida al Pakistan, el grup terrorista “ha aconseguit adaptar-se a les noves circumstàncies”. “Conserven la capacitat de llançar atacs regionals i internacionals , i això és una amenaça seriosa i continuada per a la nostra seguretat nacional”, amenaça l'informe.

Els EUA consideren que el grup ha aconseguit el control d'un territori al sud del Iemen, la seva base d'operacions, i aprofiten la inestabilitat política del país per conspirar contra interessos occidentals.

L'informe del departament d'estat manté per sisè any consecutiu Veneçuela com a país que no “coopera completament” en la lluita antiterrorista. Els EUA subratllen els vincles del país amb ETA i les FARC i critiquen la seva cooperació econòmica amb el govern de l'Iran.

Acusacions de terrorisme d'estat

L'informe del terrorisme mundial americà manté Cuba, Iran i Síria a la llista d'estats que patrocinen el terrorisme. Segons el govern americà, Cuba dóna asil a membres d'ETA i de les FARC, tot i que no estaria donant armes ni formació a cap dels dos grups.

L'Iran és acusat pel departament d'estat nord americà d'aprofitar les condicions d'incertesa política a la regió per donar suport a diversos grups terroristes així com al govern de Baixar al-Assad.

Pel que fa a Síria, l'informe l'acusa de donar suport a “una varietat de grups terroristes” d'entre els que cita el grup libanès Hizbulà i el palestí Hamas.

stats