ÀFRICA
Internacional 23/11/2014

Al-Shabaab executa 28 passatgers d’un bus a Kènia

Els milicians islamistes seleccionen les víctimes no musulmanes obligant-les a recitar l’Alcorà

Ara
3 min
Els cossos dels passatgers executats pels milicians somalis descansant a la vora de la carretera, ahir.

BarcelonaUn final de viatge abrupte i tràgic per als 60 passatgers d’un autobús kenià que ahir viatjaven per una carretera de terra vermella a 30 quilòmetres de la frontera de Somàlia. Milicians d’Al-Shabaab van parar una emboscada al vehicle i van anar executant, una a una amb un tret al cap, 28 persones que poc després algú havia deixat en la rupestre via a l’espera que els serveis funeraris se les emportessin. Les víctimes van ser assenyalades com a no musulmans i, per això, els terroristes van acabar amb la seva vida.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Al-Shabaab, una milícia somali radical afí a Al-Qaida, va reivindicar l’acció en una setmana plena de tensió. La milícia va justificar l’assassinat com a venjança per l’operació de la policia de Kènia de buscar en quatre mesquites del sud del país suposats membres de la xarxa de reclutació del grup.

Els fets van tenir lloc cap a les cinc del matí, hora local, a 30 quilòmetres de la localitat fronterera de Mandera. Un grup nombrós d’homes armats van aturar un autobús de línia que es dirigia cap a la capital keniana, Nairobi, i el van desviar de la carretera principal fins a fer-lo aturar en una via secundària. Allà van fer-ne baixar els passatgers, als quals van obligar a recitar versicles de l’Alcorà per mirar d’identificar fidels musulmans. És la brutal tècnica que els terroristes d’aquest grup van fer servir el setembre del 2013 quan van assaltar un centre comercial de Nairobi i van matar a sang freda 67 persones de diferents nacionalitats. Qui confessava que no professava aquesta fe o no podia provar-ho era executat amb un tret al cap. De fet, el d’ahir és el segon atac amb més víctimes de la milícia somali després del de Nairobi.

Més amenaces

“És una venjança pels crims comesos contra els nostres germans a Mombasa”, va afirmar Al-Shabaab en un comunicat en què reiterava que Kènia continua sent objectiu militar i, per tant, amenaçava amb nous atemptats. “No hi haurà seguretat fins que acabin les seves hostilitats contra els musulmans. L’elecció és a les seves mans”, apel·lava a l’executiu de Nairobi.

Poc després el govern de Kènia reaccionava amb unes breus declaracions del ministre de l’Interior, Joseph Ole Lenku, en una compareixença pública en què, sense anomenar en cap moment Al-Shabaab, va titllar els autors de l’atac de “banda criminal”. A través de Twitter, el ministeri va anunciar que “el campament dels atacants” havia sigut destruït per avions de l’exèrcit, en una operació que va causar “molts morts”, segons explica l’agència Efe.

L’atemptat terrorista s’ha produït després d’una setmana especialment tensa entre la policia i joves musulmans de la localitat costanera de Mombasa, un dels punts més turístics de Kènia. En la batuda policial van morir cinc persones i els agents van detenir-ne 250 més, a banda de confiscar armes i llibres sobre la guerra santa.

Després del sagnant atac al centre comercial Westgate de Nairobi, Kènia va reforçar la seguretat de bona part del país per preservar, també, els llocs més turístics, una de les fonts d’ingressos més importants. No obstant, queden algunes zones en què gairebé no hi ha cap presència de forces de seguretat, com és el cas de la frontera somali, on es va produir l’assassinat en massa ahir. La vulnerabilitat d’aquesta regió facilita el pas dels milicians d’una banda a l’altra. Entre el juny i el juliol el grup va ocasionar més d’un centenar de morts.

Al-Shabaab va situar Kènia en el seu punt de mira el 2012, com a represàlia per la intervenció de l’exèrcit en territori somali per buscar terroristes que atacaven les seves ciutats. Com fa Boko Haram al nord de Nigèria, la milícia, inclosa des del 2008 a la llista d’organitzacions considerades terroristes pels Estats Units, pretén instaurar un estat islàmic basat en la xaria, la llei islàmica, en una lectura estricta i que va més enllà de l’Alcorà.

stats