Internacional 02/05/2011

Al-Zawahiri: el relleu de Bin Laden

Efe
2 min

WashingtonLa mort d'Ossama bin Laden deixa el seu lloctinent, Ayman al-Zawahiri, com a principal candidat a col·locar-se al capdavant de l'organització terrorista Al-Qaida. Aquest egipci de 60 anys és cirurgià i està considerat la mà dreta de Bin Laden des de fa anys i el responsable d'algun dels atemptats més importants que ha comès l'organització en els últims anys. Per això, el govern dels Estats Units oferia, fins avui, una recompensa de 25 milions de dòlars per la seva captura, tot i que és possible que aquest preu pugi a partir d'avui considerant que pot assumir el lideratge de l'organització.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Se sap que Al-Zawahiri va conèixer Bin Laden l'any 1985 a la ciutat de Peshawar, a la frontera entre l'Afganistan i el Pakistan. En aquella època es va fundar Al-Qaida, al principi com una organització per lluitar contra el règim prosoviètic de Kabul, contra els "creuats" i els "jueus", tal com estableix la carta fundadora firmada conjuntament per Bin Laden i Al-Zawahiri.

L'egipci va estar relacionat, durant la seva joventut, amb els militants mahometans i va ser arrestat per pertànyer als Germans Musulmans, el partit islàmic més antic del món àrab. La primera acció terrorista que se li imputa és haver organitzat, el 1981, l'assassinat del president egipci Anwar al-Sadat. Després del magnicidi va passar tres anys a la presó i posteriorment va viatjar per l'Aràbia Saudita i el Pakistan. A Peshawar va ajudar els mujahidins que lluitaven a l'Afganistan i va ser llavors quan es va unir a Ossama bin Laden.

Ideòleg d'Al-Qaida

A principis dels noranta va seguir Bin Laden quan es va establir a Khartum i a mitjans d'aquesta dècada va viatjar a Estats Units i al Regne Unit en busca de donacions per a la seva organització. El 1997, després de la mort d'Abdulah Azzam, mentor religiós de Bin Laden, Al-Zawahiri es va convertir en l'ideòleg del grup i es va traslladar als camps d'entrenament d'Al-Qaida a l'Afganistan.

El 1999 va ser inculpat pels Estats Units, juntament amb Bin Laden i catorze suposats membres de l'organització, dels atemptats perpetrats el 1998 contra les ambaixades d'EUA a Tanzània i Kènia, que van causar 240 morts. Després dels atemptats de l'11-S, la Interpol va ordenar la seva recerca i captura sota l'acusació de ser "un dels caps d'Al-Qaida".

En els últims anys, els EUA han intentat sense èxit acabar amb la seva vida. El novembre del 2001, un atac nord-americà sobre la ciutat de Kandahar va acabar amb la vida de la seva dona i quatre dels seus fills i, segons mitjans àrabs, ell va resultar ferit, tot i que va sobreviure. Un dels últims intents d'acabar amb la seva vida va ser el 2006. Els EUA van bombardejar una zona tribal de Bajaur, al Pakistan, sota la sospita que era allà, però no va ser així. El bombardeig va matar 18 persones però no Al-Zawahiri. Actualment segueix en recerca i captura.

stats