Els papers de Guantánamo
Internacional 26/04/2011

Un terrorista d'Al-Qaida treballava per als serveis secrets britànics, segons una filtració de Wikileaks

L'home que el va acusar va ser torturat mitjançant l'ofegament amb aigua almenys 183 vegades. Els interrogadors nord-americans estan convençuts que era un informador de l'MI6

Redacció
2 min
L'article a l'edició digital de The Guardian.

BarcelonaEl diari The Guardian publica avui un document filtrat per Wikileaks segons el qual un terrorista d'Al-Qaida treballaria per a l'MI6, els serveis d'espionatge britànic. L'algerià Adil Hadid al Jazairi Bin Hamlili va ser detingut al Pakistan el 2003 i enviat a la presó de Guantánamo, acusat d'haver participat en els atemptats contra dues esglésies cristianes i un hotel de luxe en aquest país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons els documents, on Hamlili és descrit com un "facilitador, correu, segrestador i assassí a sou d'Al-Qaida", revelen que els agents nord-americans que el van interrogar estaven convençuts que actuava també com a informant per als serveis d'intel·ligència britànics i canadencs. Un dels artífexs confessos dels atacs de l'11 de setembre als EUA va acusar l'home, de 35 anys, d'estar al darrere de l'atac el 2003 contra una església protestant del barri diplomàtic d'Islamabad, que es va saldar amb cinc morts. També el va responsabilitzar d'un altre atemptat en una església rural del Punjab. Les dues accions havien estat imputades a un grup pakistanès vinculat a Al-Qaida. En la documentació s'afirma també que "possiblement" Hamili va estar involucrat en l'atemptat a l'hotel Sheraton de Karachi.

L'algerià va ser deportat al seu país el passat mes de gener, on continua detingut, però, segons indica el diari, les bases per a les seves acusacions no semblen massa fiables, com passa en el cas de molts altres presos de Guantánamo. El diari apunta que moltes de les acusacions que l'incriminen es podrien haver obtingut mitjançant tortures: l'home que el va acusar, Khalid Sheik Mohammed, va ser torturat en 183 ocasions amb la tècnica de l'ofegament simulat amb aigua, en un centre secret de la CIA a Tailàndia.

El diari puntualitza que de les proves contra Hamlili només es pot deduir que era un veterà jihadista clandestí que treballava des del nord del Pakistan i l'Afganistan fins al Magrib. El 1986, amb només 14 anys, va abandonar Oran amb el seu pare per lluitar contra les forces soviètiques a l'Afganistan. Després es va dedicar a reclutar militants islamistes per a la guerra civil algeriana. També va treballar per al ministeri d'exteriors i els serveis d'intel·ligència talibans.

stats