EUROPA
Internacional 16/12/2014

Alarma a Alemanya pel nombre creixent d’islamòfobs

Merkel afirma que no hi ha espai per als que “difamen estrangers”

Isaac Lluch
3 min
Alarma a Alemanya pel nombre creixent d’islamòfobs  Guardiola, en boca del ministre de Justícia

MunicAl principi eren tot just un parell de centenars, però últimament ja són 10.000 els alemanys que es manifesten contra la “islamització d’Occident”, una xifra que s’ha multiplicat fins al punt d’alarmar l’elit política del país. L’esclat de grups islamòfobs ha desfermat la preocupació a Berlín, on els polítics revisen ara si han explicat bé que Alemanya necessita immigrants i, alhora, si ha donat prou importància a la lluita contra els extremistes de dreta.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Com cada dilluns des de fa setmanes, el moviment Pegida (Patriotes Europeus contra la Islamització d’Occident, en el seu acrònim en alemany) es va aplegar ahir a Dresden, a l’est del país, i va reunir 10.000 manifestants. Si bé en aquesta ciutat hi van tenir lloc dues contramanifestacions, de 9.000 persones, contràries al grup, i que en cap cas es pot parlar de moviments massius islamòfobs al país, Angela Merkel va condemnar les “campanyes de difamació” contra els estrangers.

La cancellera havia raonat la setmana passada que estava compromesa tant en la lluita contra la islamofòbia com contra els que s’adhereixen al jihadisme. La cap del govern va fer ahir un pas més i va assenyalar que, si bé a Alemanya hi ha llibertat de manifestació, “no hi ha espai per a les campanyes de difamació i les calúmnies a persones que vénen d’altres països”. Merkel va apuntar la necessitat que ningú “sigui instrumentalitzat per iniciadors d’aquesta mena d’actes”. “Un ha de pensar per qui es deixa explotar”, va reblar el portaveu del govern alemany, Steffen Seibert, que, això sí, va admetre els problemes que té el país per organitzar bé la creixent acollida de refugiats.

El ministre de Justícia, el socialdemòcrata Heiko Maas, va instar la classe política del país a “distanciar-se clarament d’aquestes protestes” perquè Pegida és “una vergonya per a Alemanya”, va indicar, amb preocupació perquè “creixi la tensió contra els immigrants i exiliats”. En una entrevista a Süddeutsche Zeitung, el titular de Justícia va lamentar que hi hagi manifestants “amb clares afinitats xenòfobes, que donen l’esquena a nouvinguts que ho han perdut tot i que ens demanen ajut”. “Hem de desemmascarar Pegida. Ningú a Alemanya ha de tenir por d’una islamització, tampoc a Saxònia”, va destacar Maas, que assegurava que els prejudicis contra els refugiats són “abominables”.

Les pors irracionals no es deixen contrarestar fàcilment. I això que a Saxònia només hi ha un 2% de musulmans, no hi ha cap perill que s’hi instauri la xaria i, a més, la majoria de refugiats sirians que arriben a Alemanya són cristians.

El vicecanceller alemany i líder socialdemòcrata Sigmar Gabriel va apuntar que si bé no s’ha de titllar de nazis tot el moviment de Pegida, “els manifestants que no són neonazis han de distanciar-se dels que ho són”. Mentre Alemanya discuteix quants ultradretans hi ha en aquest grup antiislam, alguns euroescèptics d’Alternativa per Alemanya, com Alexander Gauland, asseguren que a Pegida no s’hi veu cap radical de dretes sinó “ciutadans que surten al carrer per mostrar la seva preocupació per l’evolució d’Alemanya”. Tot i que no es pot negar la presència de neonazis, l’Oficina de Cultura de Saxònia assegura que en aquestes manifestacions antiislamistes hi observa “gent dels estrats més baixos de la població, empresaris i molts hooligans del futbol”.

Guardiola, en boca del ministre de Justícia

El ministre alemany de Justícia, Heiko Maas, va criticar ahir que la Unió Social Cristiana bavaresa (CSU) donés suport indirectament a les tesis islamòfobes del moviment Pegida amb la seva proposta que els immigrants han de parlar obligatòriament alemany també en l’àmbit familiar. En una entrevista a Süddeutsche Zeitung, Maas no va dubtar a fer servir el nom de l’entrenador català del Bayern. “Espero que la CSU es faci enrere amb aquest tema. Segur que es deuen haver preguntat quina llengua parla a casa Pep Guardiola amb els seus fills”, va apuntar el ministre.

stats