Alarma per un brot d'àntrax a Sibèria

Desenes de pastors nòmades, afectats pel bacteri que segons alguns experts s'ha escampat amb el canvi climàtic

Una comunitat pastors nòmades del nord de Rússia s'ha vist afectada per un brot d'àntrax, que va matar un noi de 12 anys dilluns. L'episodi coincideix amb temperatures anormalment altes a la zona i alguns experts apunten com a causa el canvi climàtic.

Fins a 72 pastors (entre ells 41 criatures) estan hospitalitzats al poble de Salekhard, al cercle polar àrtic, després de la mort massiva de rens, a causa del bacteri. Cinc adults i dos menors més han estat diagnosticats amb la malaltia, que es coneix també com la "febre siberiana". L'últim brot va ser el 1941.

Fins ara el bacteri ha causat la mort de 2.300 rens i s'han hagut d'evacuar 63 persones de la zona de quarentena. La ministra de Salut russa, Veronika Skvortsova, ha anunciat una visita a la regió.

Segons les autoritats, el brot està lligat al canvi climàtic, que s'ha traduït en temperatures superiors als 35 graus l'últim mes. Les espores d'àntrax poden sobreviure congelades en restes humanes o animals durant segles, segons ha explicat Alexei Kokorin, cap del programa de canvi climàtic de l'organització ecologista WWF a Rússia. "Aquesta calor anòmala a la zona és probablement una manifestació del canvi climàtic".

La temperatura mitjana a Rússia s'ha elevat 0,43 graus en els últims deu anys, però l'escalfament ha estat més greu a les regions àrtiques. Amb les elevades temperatures el desgel de les estepes ha deixat al descobert fosses i cementiris, molts dels quals estan a les lleres dels rius. La malaltia s'escampa a través de l'aigua contaminada.

El noi va morir de la variant intestinal de la malaltia, que provoca febre, diarrea i vòmits.