Alemanya descarta un nou rescat si Grècia no accepta les condicions dels creditors

Berlín exigeix noves mesures a Atenes a canvi de futures ajudes i deixa clar que la quitança del deute grec no és una opció

El govern alemany ha negat aquest dilluns que en aquest moment es donin les condicions per negociar un tercer rescat per a Grècia després del referèndum de diumenge, encara que ha indicat que "la porta continua oberta" per al diàleg entre Atenes i els creditors. El portaveu de l'executiu alemany, Steffen Seibert, ha assegurat en una trobada amb mitjans de comunicació a Berlín que la cancellera Angela Merkel està "preparada per conversar", però que en l'actualitat "no es donen les condicions per a un nou programa de rescat" per a Grècia.

En aquest sentit, ha situat la responsabilitat d'avançar en la resolució de la crisi a Atenes: "Grècia és a l'eurozona, i està en mans de Grècia i el seu govern que això pugui seguir sent així". Seibert ha afegit que els líders europeus tindran a la cimera extraordinària convocada per analitzar la situació grega "les orelles obertes" per escoltar les possibles noves propostes que porti el primer ministre grec, Alexis Tsipras.

El portaveu del ministeri de Finances, Martin Jäger, ha recordat que segons la normativa del fons de rescat permanent només es poden assistir financerament els països membres que apliquin reformes i ajustos com a contrapartida a les ajudes rebudes. Jäger ha indicat així mateix que, de moment, una possible quitança del deute públic de Grècia "no és un tema" que estigui sobre la taula, malgrat les exigències d'Atenes, i que, en tot cas, primer caldria que el govern hel·lè presentés una petició davant el fons de rescat.

Tant Seibert com Jäger han tret importància a la dimissió del ministre de Finances grec, Iannis Varufakis, i han indicat que el rellevant són les "posicions" polítiques dels governs i no tant "les persones".