Internacional 04/12/2019

Alemanya expulsa dos diplomàtics russos arran d'un misteriós assassinat a Berlín

Un georgià és abatut per un ciutadà rus i el Kremlin rebutja col·laborar per esclarir el cas

Gemma Terés
3 min
Experts forenses de la policia al lloc on Selimchan Khangoschvili va ser assassinat a trets.

Berlín"D’acord amb l’article 9 de la Convenció de Viena sobre Relacions Diplomàtiques […], el ministeri federal de Relacions Exteriors ha declarat que dos treballadors de l’ambaixada de Rússia a Berlín són persona non grata". Amb aquest comunicat, Alemanya ha anunciat aquest dimecres l’expulsió de dos empleats de l’ambaixada russa per les sospites que l’estat rus està directament implicat en l’assassinat d’un ciutadà georgià d’origen txetxè l'agost passat. El setmanari de referència a Alemanya, Der Spiegel, apunta que es tracta de dos agents secrets del Departament central d’Intel·ligència rus (GRU).

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'assassinat va passar el 23 d’agost al migdia, quan un ciutadà rus va disparar tres trets contra el cap i el cos d'un home txetxè en una plaça del barri de Moabit, al districte de Tiergarten, al centre de Berlín. La policia va detenir l'agressor el mateix dia, quan intentava llençar la suposada arma del crim al riu Spree.

Segons la portaveu d’Exteriors, Maria Adebahr, l’expulsió és per "la repetida poca col·laboració" de l’ambaixada russa per resoldre aquest cas. El govern de la cancellera Angela Merkel (CDU) fa mesos que va al darrere dels diplomàtics russos perquè ajudin les autoritats alemanyes a resoldre buits de la investigació. Fa dues setmanes, el secretari d’estat del ministeri d’Exteriors alemany, Andreas Michaelis, es va reunir amb l’ambaixador rus, Sergei Iurievitch Netchaiev, per tractar específicament aquesta qüestió. Netchaiev va tirar pilotes fora.

Terrorisme d'estat

L’advocat general de l’estat federal alemany ha detectat que hi ha "indicis reals i suficients" per considerar que l’assassinat va ser un encàrrec d’algun òrgan estatal de la Federació Russa o de la República Autònoma de Txetxènia. L’expulsió dels dos treballadors russos, que tenien credencials diplomàtiques, és només una de les mesures que Exteriors ha dit que prendrà, sobretot si la no col·laboració per part dels russos es manté.

Per "l’especial importància" del cas, ara la investigació ha passat a la fiscalia general de l’estat, amb seu a la ciutat de Karlsruhe. El cas, per tant, ha arribat a la instància judicial suprema, ja que se sospita de facto de terrorisme d’estat (rus) en territori alemany. Els dos treballadors de l’ambaixada, suposats agents secrets, ara tenen set dies per marxar d’Alemanya.

El portaveu del Kremlin, Dimitri Peskov, ha desmentit en teleconferència qualsevol implicació de les autoritats russes en l’assassinat: ha titllat les acusacions "d’absoluta especulació sense fonaments“ i ha opinat que aquest tema "s’està exagerant per part dels mitjans [de comunicació] alemanys". El ministeri d’Exteriors rus també ha anunciat que prendrà mesures per respondre a l’expulsió "antipàtica i sense explicacions“. No es descarta, per tant, que diplomàtics o agents secrets alemanys siguin expulsats de Rússia en els pròxims dies.

La víctima mortal

La víctima mortal al districte de Tiergarten era Selimchan Khangoschvili, txetxè amb passaport georgià que havia lluitat contra Rússia en la segona guerra de Txetxènia i que havia sobreviscut a diversos atemptats. Khangoschvili va treballar per a Geòrgia a Ucraïna contra els interessos russos i posteriorment es va mudar a Alemanya, on vivia des del 2016.

El detingut continua en presó provisional com a sospitós de ser l'autor de l’assassinat. Té un passaport rus en regla, però el nom seria suposadament fals: no es diu Vadim Andreievitx Sokolov, sinó Vadim Krasikov. Té un visat Schengen expedit per l’ambaixada francesa de Moscou i va arribar a Berlín l’estiu passat via París, poc després que el deixessin en llibertat en una presó de Rússia. Quatre setmanes després de l'assassinat a plena llum del dia al centre de Berlín, fonts del govern dels Estats Units ja van afirmar que el govern rus hi estava al darrere. El Kremlin va desmentir aleshores les acusacions.

stats