Alerta alimentària al nord d'Europa pels ous contaminats amb pesticida

Bèlgica i Holanda han iniciat investigacions judicials per les remeses d'ous adulterats amb fipronil i diverses cadenes de supermercats han deixat de vendre ous provinents dels Països Baixos

El 20 de juliol Bèlgica va advertir als seus socis comunitaris que havia detectat fipronil en una partida d'ous, i vuit dies després Holanda va fer el mateix. Aquest divendres, després de descobrir que molts ous havien arribat al mercat alemany, belga i holandès, diverses cadenes de supermercats han decidit aturar la venda d'ous provinents d'Holanda i Bèlgica. Els governs dels països implicats han iniciat sengles investigacions.

El fipronil és un pesticida utilitzat per combatre l'àcar vermell, un paràsit que transmet malalties com la salmonel·losi o el còlera aviar entre les gallines. També serveix per acabar amb plagues de puces, polls, paparres i paneroles. El fipronil és una substància prohibida per la Unió Europea en qualsevol cadena alimentària i no s'ha d'aplicar mai als animals destinats al consum humà. Alemanya ha recomanat als seus ciutadans que no consumeixin ous contaminats, especialment en el cas dels menors. El pesticida pot causar mal de cap i vòmits en adults.

Bèlgica i Holanda han anunciat aquest divendres que iniciaran investigacions judicials per analitzar l'abast del cas dels ous contaminats amb fipronil. A Bèlgica l'Agència Federal per a Seguretat Alimentària ha bloquejat l'activitat de diverses granges, i la Fiscalia d'Anvers ha iniciat una investigació judicial. L'activitat d'aquestes granges es reprendrà quan demostrin, mitjançant la presentació de mostres, que els seus ous ja no contenen fipronil.

Des d'Holanda, el portaveu de l'organisme responsable de la seguretat alimentària (NVWA), Lex Benden, ha explicat que el seu objectiu principal és "assegurar que els consumidors estan ben informats i que els ous que continguin fipronil siguin retirats del mercat". El sindicat holandès de granges avícoles ha denunciat que el cas hagi desembocat en el malbaratament de centenars d'ous que no contenen la substància prohibida o la contenen en una quantitat "molt baixa".

Per part de la Comissió Europea (CE), la portaveu Anna-Kaisa Itkonen ha manifestat aquest divendres que l'executiu comunitari segueix els esdeveniments i que els seus serveis "estan en contacte constant amb les autoritats de Bèlgica, Holanda i Alemanya".

Retirada dels supermercats

La cadena de supermercats Aldi ha anunciat aquest divendres la retirada de les seves botigues a Alemanya de tots els ous procedents d'Holanda, seguint la mesura adoptada ahir pels seus rivals Rewe, Penny i Lidl a causa d'una alerta alimentària. La filial espanyola de la cadena ha enviat un comunicat als mitjans de comunicació indicant que els ous contaminats no han arribat a Espanya. " Aldi Espanya confirma que tots els seus proveïdors d'ous frescos són nacionals, que cap d'ells subministra ous que provinguin de granges afectades. Addicionalment, Aldi Espanya durà a terme controls específics per eliminar qualsevol dubte", ha indicat l'empresa.

A Alemanya, Aldi ha indicat en un comunicat que la retirada dels ous holandesos és només "una mesura de precaució". El ministre alemany d'Agricultura, Christian Schmidt, ha assegurat que el govern alemany es pren "molt seriosament" l'alerta alimentària, però ha indicat que un risc "agut" lligat al fipronil està "pràcticament descartat". Segons el setmanari alemany 'Der Spiegel', Holanda exporta entre el 60% i el 70% de la seva producció d'ous i ho fa, principalment, a Alemanya.