Alerta de tsunami a la costa oest del Canadà i els Estats Units

Les autoritats temen que el terratrèmol de 8,2 graus detectat prop d'Alaska provoqui onades gegants

Un terratrèmol de 8,2 graus de magnitud en l'escala de Richter ha sacsejat aquest dimarts l'illa de Kodiak, a Alaska (Estats Units), i ha provocat un avís de tsunami per a tota aquesta zona del Pacífic, segons ha informat el Centre Geològic dels Estats Units (USGS).

El tremolor s'ha produït cap a les dotze de la nit d'aquest dilluns (hora local), les deu del matí d'aquest dimarts a Catalunya. L'epicentre del sisme s'ha situat a 278 quilòmetres al sud-est de la ciutat de Kodiak, a l'illa del mateix nom, i a 10 quilòmetres de profunditat.

El fort terratrèmol ha motivat un avís de tsunami, que ha estat emès pel Centre d'Alerta de Tsunamis del Pacífic (PTWC) per a les costes canadenques del Pacífic i les d'Alaska. Hawaii i el litoral nord-americà fins a la frontera amb Mèxic també es troben en alerta, tot i que el risc allà és moderat.  El PTWC ha advertit que les onades del tsunami podrien "impactar a Hawaii" cap a les quatre de la matinada. Les tres de la tarda, hora catalana.

Les autoritats japoneses han assegurat que és poc probable que el tsunami arribi a les seves costes, a l'altra banda del Pacífic.

El PTWC ha demanat que les persones que es trobin a les àrees afectades per l'alerta busquin zones elevades i s'allunyin de la costa, on podrien produir-se inundacions acompanyades de corrents de risc per als vaixells i barques.

Les advertències pel tsunami, actives tot i el 'shutdown'

L'agència NOAA, el servei nacional del temps dels EUA, és una de les moltes institucions que depenen directament del pressupost federal, igual que els parcs nacionals, correus o les oficines d'estrangeria. Com aquests serveis, doncs, la NOAA s'ha vist afectada pel tancament del govern federal -l'anomenat 'shutdown'-, que es produeix davant la manca d'acord per aprovar el pressupost del govern nord-americà.

Així doncs, tots els que hagin visitat la web de la NOAA per obtenir informació sobre el tsunami hi han trobat aquest missatge: "El govern federal està actualment tancat. NOAA.gov i la majoria dels llocs web associats no estan disponibles. No obstant això, com que la informació que aquest lloc proporciona és necessària per protegir la vida i la propietat, s'actualitzarà i mantindrà durant la parada del govern federal".

Més continguts de